Hoppa till huvudinnehåll
Krönika

Vadå göra en sak i taget?

Min man har gjort en skrivplats åt mig inne i sovrummet, köpt en fin gammal sekretär via Blocket av en gammal tant i Täby. Han bar in en stol och köpte en fin lampa till mig. Trots det sitter jag aldrig där och skriver.
Linda Skugge Publicerad 3 december 2012, kl 10:31

När det klagades på att jag trots min fina plats i sovrummet ändå skriver i köket skrek jag "jag kan inte skriva om det är alldeles tyst och inget händer". Så jag fortsätter att skriva i köket där alla barnen pratar och leker och väsnas och sjunger och alla alltid har en massa hög musik på. Jag vet att det beror på att jag de senaste 13 åren alltid jobbat mitt ibland alla barnen, så nu är jag präglad av det. Jag kan inte få ro om det inte är folk som stojar runt omkring mig. Böckerna jag skriver just nu blir till på kaféer och köpcentra, det går inte att skriva i ett tyst ensamt rum.

Detta att jag i så många år har fått så mycket gjort samtidigt som en massa barn växt upp runt mig gör att jag har en extremt god förmåga att göra många saker samtidigt. Jag kan till exempel utan problem sitta och svara på mejl samtidigt som jag sitter i ett möte. Jag lovar, jag hör er också, brukar jag säga. Jag kan även ta telefonsamtal som kommer in under ett möte utan att missa det som de andra säger.
Detta anses inte riktigt friskt och tillhör naturligtvis inte god hyfs.
Jag har svårt att hantera folk som är långsamma, som inte kan göra fler saker samtidigt. Jag har också svårt för folk som inte kan acceptera att jag multitaskar, som inte litar på att jag kan ta in info från fler håll samtidigt.

Medan jag skriver denna text så kollar jag Ticnet för att köpa biljetter till min dotters julkonsert samt att jag kollar om biljetterna till Thorsten Flincks uppsättning av Paria på Teater Brunnsgatan Fyra ligger ute till försäljning. Jag lyssnar även på Kate Bush för att en gång för alla avgöra hennes tio i topp-lista till en artikel i Mama. Är det Wuthering Heights som hon slog igenom med när hon var tonåring eller är det Running up that hill som är hennes bästa låt? Jag passar på att kolla Amazon också, jag är ute efter en bok av Bill Drummond som heter The Annual report men den finns inte för mindre än 1 500 kronor.

Jag har heller inget tålamod att vänta på folks mejl så jag jobbar enligt fishnet-modellen, det vill säga jag kastar ut fem tio förfrågningar om möte en viss dag och tid och sedan applicerar jag först till kvarn. De som sedan svarar för sent blir ofta sura för att jag så snabbt blev uppbokad. Ja, men svara fortare då! Det uppstår mycket friktion mellan en workoholic och en normal, frisk människa som inte kollar mejlen varje minut.

Linda Skugge