Hoppa till huvudinnehåll
Kompetensutveckling

Scania stänger ner – för klimatet

I dag, fredag, stannar Scania verksamheten över hela världen under minst en timme. I stället för att göra lastbilar ska de anställda göra något bra för klimatet.
David Österberg Publicerad 20 september 2019, kl 10:05
Fredrik Persson/TT
Scanias 52 000 anställda lägger ner arbetet för att utbildas i hur företaget kan minska sin klimatpåverkan. Fredrik Persson/TT

Nästa vecka är det klimatkonferens i FN. Inför konferensen har Scania bestämt sig för att ha en klimatdag i dag, fredag. Under dagen stannar all ordinarie verksamhet på Scanias huvudkontor och tillverkningsorter under minst en timme. Då ska de anställda – totalt 52 000 personer – få utbildning i och diskutera hur Scania kan minska sin klimatpåverkan.

− Vi kan inte stå vid sidan av och vänta på att andra ska vidta åtgärder. Jag vill utmana andra företag att också ta initiativ till aktiviteter och förhoppningsvis kan vi tillsammans generera en kraftig och positiv effekt, säger Henrik Henriksson, vd för Scania, i ett pressmeddelande.

Mari Carlquist är Unionenklubbens ordförande på Scania. Hon säger att medlemmarna är positiva till dagen.

– Jag och mina kollegor avsätter en och en halv timme. Vi ser en film med budskap från vår vd. Sedan blir det information och ett quiz i syfte att lära oss mer. Vi ska också ta fram en handlingsplan för att minska vår miljöpåverkan på kort och lång sikt. Inför dagen har vi haft en e-learning för att skapa en gemensam kunskapsbas om frågan.

Läs mer: Nej, du får inte strejka för klimatet

David Österberg
David Österberg
[email protected]