Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Sanningen om kollektivavtal

Kollektivavtalen var i fokus i Kollega nr 1/2015. Syftet var att upplysa medlemmar om avtalens fördelar. All ära till kollektivavtalen och vad de har gjort för stabiliteten i arbetsmarknaden. De sjunkande siffrorna verkar dock tala till oss. Sveriges jobbmaskin, småföretagen, kanske behöver något fräschare.
Publicerad 30 januari 2015, kl 15:16

Behovet av variation och flexibilitet kan man förstå, genom att jämföra små tjänsteföretag eller snabbväxande dataspelsföretag, med låt oss säga Galderma (Q-med) som presenterades i förra numret.

För att klara sig i dag utnyttjar många entreprenörer inhyrd personal, och även frilansare med bas utanför Sverige. Det är ingen tvekan om att det finns jobb att göra och många mera att skapa. Men företagen är rädda för att anställa. Att i det läget pressa med ett kollektivavtal luktar unket. Det skulle gynna alla parterna att skapa trygghet och stabilitet med ändrade villkor.

Facket gör fel om man fortsätter drömma om kollektivavtalen för alla, istället för att sträcka ut en hand till småföretagen.
//Hanna, Solna