Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Oseriösa flygbolag utnyttjar kryphål

I både Norge och Danmark har fackföreningarna tagit aktion, för att stoppa att oseriösa flygbolag har anställda från lågprisländer långtidsboende på till exempel vandrarhem. Med löner och villkor som är anpassade till deras hemländer.
Publicerad 4 december 2015, kl 08:45

Det är numer tvingande att alla kabinanställda som bor, om än kortare tid, ska jobba under till exempel norska arbetsmarknadsvillkor. Har Unionen några planer på att agera mot detta i Sverige?

//LS

Svar från Lena Georgsson Wirkkala, sakkunnig flygfrågor Unionen:

Unionen arbetar aktivt med att motverka social dumpning inom flyget, både internationellt och här hemma i Sverige. Många lågkostnadsbolag utnyttjar kryphål i det internationella regelverket för att komma undan skatter och avgifter vilket leder till en osund konkurrens mellan dem och de seriösa flygbolagen. Det drabbar anställda hos lågkostnadsbolagen mycket hårt, men pressar på sikt även villkoren hos de seriösa aktörerna på marknaden.

Unionen har lämnat konkreta förslag till infrastrukturministern om regelförändringar för att komma till rätta med den sociala dumpningen. Vi bevakar regeringens arbete med en flygstrategi som ska vara klar nästa år, där även dessa frågor kommer att finnas med.

/Lena Georgsson Wirkkala