Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Man sparkar på de redan svaga

I Sverige är dödsstraff förbjudet sedan länge. Inte ens dödshjälp är tillåtet. Men att tvinga arbetsskadade, deprimerade och utbrända människor till att söka arbete är fullt tillåtet, arbeten som de aldrig kommer att få, istället hamnar dessa människor i arbetsmarknadspolitiska åtgärder som det beryktade FAS3 numera kallat sysselsättningsfasen.
Publicerad 20 maj 2015, kl 08:57

Människor som har utbildat sig och arbetat i många år och borde behandlas med värdighet tvingas in i ett samhällstjänstliknande system. Det räcker inte med det låga aktivitetsstödet 5000-10000 kr i månaden, 20 semesterdagar som inte får sparas, man måste även gå till en anordnare som tjänar pengar på att övervaka dem. Därmed slipper Arbetsförmedlarna "övervaka" men de kontrollerar ändå att anordnarna sköter sitt jobb och att ingen "fånge" saknas, 2 ggr per år. Reinfeldt tyckte att det sjukskrevs för många människor i Sverige nu handlar de i Fas3 istället, ännu sämre för de drabbade, för vem är denna idioti lönsam? Vem tjänar på detta?

Man sparkar på de redan svaga och utsatta istället för att tvinga företag att anställa. Företagen trimmar sina organisationer som aldrig förr, stressrelaterad ohälsa ökar och de som drabbas hamna i Fas3. Skattebetalare får vara med att finansiera detta meningslösa "övervakningssystem".

Hur mår människor i FAS3 hur mår de efter flera år i Arbetsförmedlingens regi, blir de bättre "arbetare", ökar deras självkänsla och kunskaper? KNAPPAST, de drabbade mår ännu sämre, blir deprimerade och kommer längre bort från arbetsmarknaden. Man behöver inte vara forskare för att förstå detta, politikerna verkar förstå det allra minst. HOPPET stod till de röd-gröna men de verkar inte inse eller förstå mycket bättre än Alliansblocket, trots alla löften i samband med valet. Ett stort svek! Över 36 oo0 människor är placerade i Fas3, samhällstjänst. Många av dessa skulle behöva terapi och rehabilitering, men det verkar som Vårdcentraler och de välutbildade läkarna bara skriver ut sömnmediciner och lyckopiller nuförtiden.

Det verkar som man har i åtanke att plåga de sjuka och/eller arbetslösa till döds....landet där det inte finns dödshjälp.
//Iris