Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Arbetslösa ungdomar - en förlorad generation

Till alla politiker, tjänstemän som ansvarar för arbetsmarknadsfrågor och till arbetsgivare, vill jag säga följande:
Publicerad 4 juni 2014, kl 14:01

Tänker ni på våra ungdomar? Alla de som ännu inte kommit in på arbetsmarknaden? Det finns de som pratar om en förlorad generation. Hur tror ni de känner och tycker i sin förtvivlan?

"Man kommer på efter ett tag att det är billigare att sova, va...det låter konstigt...men det blir det va. För sover du så slipper du både frukost...och middag nästan och sen kanse du tar dig en macka när du vaknar...du kan hålla dig liksom till på kvällen, sen kan man laga någonting lätt då. Jag fick lön nu i måndags, innan dess så levde jag på 20 spänn i två veckor...men så får man ju hålla på och snylta hela tiden. Vet du köper man ett paket snabbmakaroner och ett paket ris så klarar du dig liksom, ja i två veckor. Jag är ingen dagdrivare...men som arbetslös tackar man andrig nej till att någon ska bjuda dig på något, grannar och så...du försöker hela tiden få mat för dagen, det är ju så man lever."
Roger, 21 år

"Mitt självförtroende är i botten. Ansiktet som jag ser i spegeln ser glåmigt och tråkigt ut. Om du ser mig när jag är ute på stan, tar jag för givet att den enda anledningen att du bemödar mig med en blick är för att jag är så ful och motbjudande. Jag vill inte längre söka jobb, för fler nej bekräftar mina misstankar om att jag inte duger. Att lyfta telefonluren tar emot i varenda cell, och tusen och en bortförklaringar seglar i min hjärna. Att dammsuga, diska, arbeta i trädgården känns otroligt viktigt och är något som absolut måste göras innan telefonsamtalen."
Britt, 28

Källa och den bästa informationssidan för arbetslösa: http://www.arbetslos.nu/

 

Jag önskar alla i samhället kunde hjälpa till mer. Inte bara stå och se på passivt och maktlösa.

 • Till facken: kom med idéer, föreläsningar till era medlemmar!
   
 • Ni som har jobb och arbetar övertid: försök få in någon arbetslös på företaget.
   
 • Företag och arbetsgivare: ta ert samhällsansvar och sluta jaga kortsiktiga vinster och låga löner på andra sidan jordklotet.Till
 • Allianspartierna: en stor känga ska ni ha, er politik är kränkande och diskriminerande
   
 • Till Löfven och vänsterpartierna: kom med vettiga idéer och lyft fram dem om ni vill få väljare.


//Arbetslös