Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Arbetsförmedling, jobb och utvecklingsgaranti

Arbetsförmedlingen verkställer Alliansens arbetsmarknadspolitik. Det är Alliansen som bestämmer hur Arbetsförmedlingen ska arbeta och återrapportera. I dagsläget får Arbetsförmedlingen miljarder för att prioritera utlandsfödda och ungdomar under 26.
Publicerad 10 juni 2014, kl 08:24

Arbetsförmedlingens lösning i eländet är en massa quickfix och slussa vidare de arbetslösa till privata bolag som får betalt och därmed går med vinst. Bolagen är upphandlade med kriteriet lågt pris går före kvalitet. Företagen påstår på sina hemsidor att de är experter på människor och hitta rätt plats med hjälp av arbetsterapeuter och psykologer. Verkligheten är att de inte alls lyckas så bra. De arbetslösa utnyttjas många gånger som "gratis arbetskraft" eller sysslolös på någon praktikplats.

När praktiken har gått ut blir det i ytterst få fall någon fortsättning.  Arbetsförmedlingen kallar det för b l a "förstärkt arbetsträning". För den som är arbetslös är det förnedrande och handlar mer om förvaring. En del människor är högutbildade och tvingas lyssna på föreläsningar om och om igen hur man skriver CV eller ska bete sig på intervjuer. Ett inget annat än kontraproduktivt och förnedrande system som går under namnet "jobb och utvecklingsgaranti" - ett stort skämt i Sverige och uppfunnit av inkompetenta politiker.

Arbetsmarknaden i Sverige är idag mycket tuff men Alliansen passar ändå på att utförsäkra människor och importera arbetskraft samtidigt som företag varslar eller flyr landet till låglöneländer. En ekvation som inte går ihop i min hjärna. Alliansregeringen sparkar på de svagaste och har i viss mån skapat låglönejobb med Rot/Rut och sänkt restaurangmoms. Om detta fortsätter kommer Sverige att ha en massa kroniskt sjuka människor som tvingas utföra samhällstjänstlika icke-jobb vilket redan är ett faktum. FAS3 har blivit en guldgruva för de som vill tjäna pengar på arbetslösa. Över 35000 arbetslösa deltar idag i FAS3 där det tvingas utföra icke-jobb eller bara vara närvarande, utan möjlighete till arbetsmarknadsutbildning eller praktik. Det är inget annat är kränkning av de mänskliga rättigheterna!

Du som har jobb idag, om ett par år kanske du själv är FAS3-deltagare eller på väg dit!

//Acdc