Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Är detta välfärd?

Arbetsförmedlingen har de senaste åren anordnat mässor där långtidsarbetslösa tvingats välja FAS3-plats. Arbetsförmedlingen övervakar att FAS3-företagen sköter sig och att "fångarna" är på plats. Fångarna får inte gå någon arbetsmarknadsutbildning längre och inte heller läsa universitetskurser. De måste gå till sin FAS3-plats 40 timmar i veckan utan semesterrätt och utan kollektivavtal.
Publicerad 28 oktober 2014, kl 10:43

Om en fånge missköter sig dras aktivitetsersättningen in. Aktivitetsersättningen är på max 680 kr per dag om man är med i a-kassan. Om man skulle ta obetald ledighet för att man mår dåligt eller inte mentalt orkar gå till FAS3-platsen kan man förlora sin a-kassebaserade ersättningsnivå och halka ned till 223 kr om dagen. Man kanske mår dåligt pga av mobbing och kränkningar. Läkare får inte sjukskriva. Det finns människor som av olika anledningar lämnar detta vidriga system men då måste man leva på någonting annat, sin partner eller försörjningsstöd. Försörjningsstöd får man bara om man inte har några pengar på bankboken. Hus och bostadsrätt måste säljas.

Golvet för aktivitetsstöd är fortfarande 223 kr per dag för de som saknar a-kassa och 320 kr per dag för de som är med i a-kassan. Är detta välfärd? Ska man som arbetslös straffas och behandlas som skit när man redan haft tillräckligt med otur i livet? Ska arbetsförmedlingen verkligen syssla med "samhällstjänst" och "övervakning" -kanske de skulle införlivas med Kriminalvården i stället. Ska skattemedel gå till FAS3-anordnare och "samhälsllstjänst"?

Enligt sociologen Emile Durkheim ökar självmord och självmordbenägenheten pga av samhällsfenomen som övervakning, kontroll, frihetsbegränsning, meningslöshet s k sociala fakta -  ett resultat av Alliansens politik!

//Eva