Hoppa till huvudinnehåll
Insändare

Alternativa familjekonstellationer

En sak som det sällan skrivs om är att tre vuxna personer faktiskt kan ta ut föräldrapenning för samma barn. Den informationen är väldigt svår att hitta, men ringer man till Försäkringskassan så känner de mycket väl till att detta gäller, och jag ska själv strax gå på föräldraledighet jämte mitt barns andra två föräldrar.
Publicerad 9 mars 2016, kl 13:42

Intressant artikel som fanns i Kollega att läsa om föräldrapenning. En sak som det sällan skrivs om är att tre vuxna personer faktiskt kan ta ut föräldrapenning för samma barn. Den informationen är väldigt svår att hitta, men ringer man till Försäkringskassan så känner de mycket väl till att detta gäller, och jag ska själv strax gå på föräldraledighet jämte mitt barns andra två föräldrar. 

Jag har inte riktigt koll på vad föräldraersättning är, men i artikeln står det att en bekant eller släkting kan ta hand om barnet om föräldern är ensamstående och den som är tillsammans med barnet går miste om en inkomst. För föräldrapenning gäller däremot helt andra saker, nämligen att en person som uppfyller vissa krav också kan räknas som ”förälder” i Försäkringskassans system, även om barnet har två andra juridiska vårdnadshavare. Så här står det på FKs hemsida:

Du räknas också som förälder om du bor tillsammans med föräldern och: 

• har eller har haft andra gemensamma barn med föräldern

• är eller har varit gift med föräldern

• är eller har varit registrerad partner med föräldern

I mitt fall gäller det här: jag bor med min fru som väntar barn. Hon och en annan person kommer vara juridiska vårdnadshavare till barnet. När barnet är fött fyller jag i en blankett till FK där jag ansöker om att bli ”tredje förälder” (det heter alltså så i deras system), vilket jag kan bli eftersom jag uppfyller kriterierna ovan. När jag blir godkänd blir jag tredje förälder i relation till barnet, inte bara i relation till min fru, och därefter kan båda de juridiska vårdnadshavarna lämna över föräldrapenning till mig. Det vill säga: de har rätt till föräldrapenning från staten, men jag har rätt till att få föräldrapenning från dem om de godkänner det.

Jag ville bara informera om detta och tycker det skulle vara grymt om fler kände till den här möjligheten. Kanske vill ni göra ett uppslag om vad som gäller för alternativa familjekonstellationer i relation till arbetslivet? Det skulle vara riktigt spännande att läsa om!
//gift med Unionenmedlem

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Insändare

Vad förväntar sig Sveriges regering att jag bidrar med?

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar.
Publicerad 17 augusti 2016, kl 11:27

När jag växte upp i Sverige på 60-talet på en bruksort kändes det som det fanns så mycket glädje i samhället, det fanns jobb till alla, man gick till Folkets Park och dansade, Folkets hus och såg på teater eller bio, de flesta barn hade två föräldrar och fick köpa lördagsgodis för stora femöringar. Det jag upplevde som barn var att livet var enklare, en bruksort med fabrik, affärer, post och bank. Ingen orättvisa, avundssjuka eller rasism. Förmodligen fanns det väl lite under ytan men det var inget påtagligt.

Idag sitter jag ensam i min lägenhet med spänningshuvudvärk och trötthet. Jag äter Sertralin och Propavan, den ena är ett lyckopiller och det andra är för sömnen. Jag var en hårt arbetande konsult, mycket övertid och stress under flera år, mycket kundkontakt och bråk om avtal. När jag blev 50plus blev jag uppsagd. Företaget och kunderna ville ha unga nyutbildade.

Så vad ska jag göra nu kan man fråga sig. Vad förväntar sig Sveriges regering och samhälle att jag ska bidra med? Jag tänker ibland att det finns dom som har det värre, hemvändande svenska soldater som sett död och lidande i Mali och Afganistan. Jag läste en artikel att dessa fick inte den hjälp de borde få, en del mådde väldigt dåligt med svåra sömnproblem, depressioner, posttraumatisk stress. Det är bara att konstatera att det verkar inte finnas så mycket professionell hjälp att få i Sverige. Kanske för vissa, som har tur, eller har råd.

https://www.youtube.com/watch?v=4JNK0S99RNU

//JHansson