Annons
Annons
 • Vissa kognitiva förmågor fungerar bättre hos äldre än hos yngre. Foto: Shutterstock

Hjärnfunktioner förbättras med stigande ålder

Publicerad 23 augusti 2021, kl 06:34

Vissa tankeförmågor som vi behöver i våra jobb blir bara bättre med åren. Träning ger färdighet för bland annat förmågan att bearbeta ny information och att fokusera på det väsentliga, visar ny forskning. 

Att bli äldre påverkar i viss mån vår arbetsprestation. Men inte alltid till det sämre. Forskare vid Georgetown University Medical center i USA undersökte tre olika funktioner i hjärnan hos 702 personer i åldrarna 58-98 år.

De fann att även om reaktionsförmågan försämrades med stigande ålder, så kunde förmågan att koncentrera sig på det mest väsentliga och förmågan att sortera bort irrelevant information, förbättras med åren, åtminstone upp till 75-80-årsåldern. 

Dessa kognitiva funktioner i hjärnan anser de amerikanska forskarna, blir bättre genom träning och är viktiga för såväl självkontroll, matte, språk och läsning som för beslutsfattande. 

Delegationen för senior arbetskrafts rapport Vad blir bättre och vad blir sämre när man blir äldre hävdar tvärtom att studier visar att äldre kan ha svårare med snabba beslut. Men rapporten konstaterar samtidigt att för flertalet arbetsuppgifter kompenseras detta och andra försämringar av större motivation, mer erfarenhet och bättre helhetsbedömning.  
 

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
 • Läs även...

  Pension vid 65 stark norm

  Är det dags för pension så snart du fyller 65? Eller har du hälsa och lust att fortsätta några år till? Attityder till äldre påverkar kraftigt vår vilja att jobba upp i åren.

 • Läs även...

  Så minskar ni stressen på jobbet

  Det behöver inte vara så svårt att förbättra arbetsmiljön. Med hjälp av en kortare utbildning minskade stressen på Volvo i Eskilstuna markant. Förutsättningen är att alla på företaget är delaktiga i arbetet.

 • Läs även...

  Sveriges mest attraktiva arbetsgivare – för unga

  Över 5 000 unga studenter och akademiker har deltagit i en undersökning om vilka som är Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Ikea toppar listan – med Spotify hack i häl.

 • Läs även...

  Debatt: Släpp semesterns alkoholvanor

  Under semestern dricker vi både mer och oftare. Enligt en undersökning vi låtit göra dricker många så mycket att de ifrågasätter sina egna vanor. Men det finns bra sätt att dra ner på sin konsumtion och inte ta med sina sommarvanor in i hösten, skriver Karin Hagman, vd för IQ.

 • Läs även...

  Debatt: Sluta besluta med reptilhjärnan

  Att rekrytera med reptilhjärnan som är fullproppad med fördomar kan kännas enkelt men får förödande effekter på en arbetsplats. Det gör att vissa grupper får en gräddfil medan andra slår i glastaket, skriver Julia Sandberg.