Hoppa till huvudinnehåll
Hälsa

Smurfit Kappa ska vaccinera anställda

Smurfit Kappa i Piteå erbjuder sina anställda vaccin mot covid-19. Inom kort kommer pappersbrukets företagshälsa att påbörja vaccinering av runt 320 medarbetare.
Oscar Broström Publicerad 7 maj 2021, kl 13:36
Smurfit Kappa.
Smurfit Kappas pappersbruk i Piteå ska vaccinera anställda. Smurfit Kappa.

I region Norrbotten går vaccineringen mot covid-19 snart in i en ny fas. Verksamheter med egen sjukvårdspersonal, till exempel kommuner, kriminalvård, militär och storföretag kommer själva att få vaccinera sin personal. Tanken är att det här ska skynda på vaccineringen.

Ett av företagen som kommer att vara med är pappersbruket Smurfit Kappa i Piteå.

– Det finns två stora orsaker till att Smurfit Kappa tagit det här beslutet. Det ena är att det givetvis känns jättebra att kunna ge den förmånen till våra medarbetare. Den andra är att vi hjälper till att vaccinera för att minska smittspridningen i samhället. Det är den stora vinsten, säger vd Per Swärd.

Smurfit Kappa har haft dialog och samverkan med region Norrbotten under hela pandemin. De har dessutom personal i företagshälsovården som jobbat för regionen, vilket bidragit till att företaget nu är bland de första att i egen regi börja vaccinera.

– Vår företagshälsovård var ganska tidigt i kontakt med region Norrbotten och sa att när det blir dags att vaccinera finns vi som resurs, säger Malin Carlborg, kommunikationsansvarig på Smurfit Kappa.

Runt 320 medarbetar kan vaccineras

Förhoppningen är att vaccineringen kommer att dra igång vecka 20, alltså den vecka som börjar den 17 maj. Region Norrbotten förser Smurfit Kappa med vaccin och företaget följer regionens prioritetsordning, vilket innebär att det blir personal från 40 år och uppåt som kommer att bli erbjudna vaccin. Det är ungefär 320 medarbetare.

För dem som redan tagit den första sprutan, gäller att man även tar den andra inom regionen.

– Och tar du första sprutan hos vår företagshälsovård tar du även den andra här. Du kör fullt ut, säger Malin Carlborg.

Smurfit Kappa i Piteå har ungefär 75 Unionenmedlemmar. Camilla Holmgren, lokalordförande i fackklubben, säger att beskedet om vaccinering på jobbet tagits emot positivt.

"Vi tycker att det är en fantastisk service att företaget erbjuder vaccin. Smurfit Kappa i Piteå har under hela pandemin jobba systematiskt med åtgärder och restriktioner för att skydda oss från smitta. Det känns som att de värnar om vår hälsa och vårt välmående och det här är ett ytterligare bevis på det", skriver hon i ett mejl.

Läs mer: Coronavaccinering på jobbet väcker farhågor

Oscar Broström
[email protected]