Hoppa till huvudinnehåll
Fråga Facket

Kan jag tömma hårddisken?

Unionens medlemsservice får tusentals frågor om vilka regler som gäller i arbetslivet. Vi har samlat ett axplock av dem. Frågorna är av integritetsskäl anonymiserade.
Publicerad 25 oktober 2019, kl 16:04
Christian Chan/Colourbox
Får jag ta med mig information från min nuvarande arbetsgivare till en ny? Christian Chan/Colourbox

Jag har arbetat länge på ett företag men vill nu gå vidare. När jag berättade för en vän om min plan att tömma hårddisken innan jag säger upp mig varnade hon mig för att det skulle kunna reta upp arbetsgivaren. Jag har viss förståelse för att de inte vill att jag tar med mig mitt arbete, men det är ju jag som skrivit dokumenten och tagit fram vissa modeller. Vad har jag rätt till här egentligen?

SVAR: Du bör verkligen ta det försiktigt när det gäller att överföra information från arbetsgivaren till din privata mejl, usb-sticka eller externa hårddisk. Även om det kan kännas som att dokumenten är ”dina” så är de arbetsgivarens då du skapat dem i tjänsten. Om ni inte har avtalat om något särskilt, exempelvis en konkurrensklausul, är det i princip två saker som aktualiseras i denna fråga: anställningsavtalets inneboende lojalitetsplikt och företagshemlighetslagen.

Den förstnämnda brukar definieras som att du ska sätta din arbetsgivares intressen före dina egna, vilket innebär att du under anställningstiden bör avhålla dig från att göra något som kan uppfattas som illojalt. Exempelvis att ta med dig värdefull information eller starta ett eget företag i samma bransch.

Företagshemlighetslagen är nära knuten till lojalitetsplikten, men är uttryckligen inriktad på den information som arbetsgivaren anser vara hemlig och som kan nyttjas i konkurrenshänseende. Till skillnad från lojalitetsplikten gäller företagshemlighetslagen även i viss mån efter anställningens slut.

Innan du tar med dig information hem bör du få ett skriftligt godkännande från arbetsgivaren.

PROBLEM PÅ JOBBET?

Skicka din fråga via www.unionen.se/kontakta-unionen eller till Unionen Medlemsservice, 105 32 Stockholm.

Du kan också ringa rådgivarna på telefon 0770-870 870. Mer hjälp från ditt fackförbund hittar du på www.unionen.se.

Fråga Facket

Tjänstledighet för flera års studier?

Kan jag få tjänstledigt för fem års studier, trots att utbildningen inte har med mitt nuvarande jobb att göra?
Publicerad 27 januari 2021, kl 08:00
Kan jag läsa till psykolog och ändå behålla min anställning? Illustration: Bo Lundberg

FRÅGA: Min dröm är att bli psykolog och därför kommer jag att söka psykologprogrammet på universitetet, vilket innebär fem års heltidsstudier. När min chef fick reda på det sa hon att jag borde säga upp mig om jag vill gå en så lång utbildning, som heller inte har med mitt arbete att göra. Borde jag kunna få studieledighet för att studera till psykolog?

SVAR: Ja, du har rätt till ledighet för att genomgå utbildningen. Ledighetsrätten gäller oavsett om studierna har någon anknytning till din anställning eller inte. Arbetsgivaren kan skjuta på den begärda ledigheten i första hand sex månader. Se därför till att du har god framförhållning med din ansökan. Då ökar dina möjligheter att få den beviljad i tid till studiestarten.

Tips: använd följande formulering i din ansökan: ”Jag begär tjänstledigt för studier under förutsättning att jag kommer in på sökt utbildning.” Då faller ansökan automatiskt om du inte blir antagen och du behöver inte vänta med ansökan på grund av att du inte vet om du blir antagen. Om du vill jobba under ferierna behöver du precisera att din ansökan om ledighet enbart gäller för terminerna under aktuell femårsperiod.

Problem på jobbet?

Skicka din fråga via www.unionen.se/kontakta-unionen eller till Unionen Medlemsservice, 105 32 Stockholm.

Du kan också ringa rådgivarna på telefon 0770-870 870. Mer hjälp från ditt fackförbund hittar du på www.unionen.se