Hoppa till huvudinnehåll
Fråga Facket

Arbetsgivaren vägrar lönekartlägga

Unionens medlemsservice får tusentals frågor om vilka regler som gäller i arbetslivet. Vi har samlat ett axplock av dem. Frågorna är av integritetsskäl anonymiserade.
Publicerad 24 februari 2020, kl 16:01
Christian Chan/Colourbox
Krävs det kollektivavtal för att arbetsgivaren ska genomföra lönekartläggning? Christian Chan/Colourbox

Vi är en grupp Unionenmedlemmar på vår arbetsplats som undrar hur kraven för lönekartläggning ser ut då arbetsgivaren saknar kollektivavtal. Vi har länge ifrågasatt löneskillnaderna för samma typ av tjänst, men arbetsgivaren är varken lyhörd eller tillmötesgående. Måste vi teckna kollektivavtal för att få dem att genomföra en lönekartläggning?

SVAR: Lönekartläggning är en skyldighet enligt Diskrimineringslagen i syfte att analysera och förebygga osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män, oavsett om kollektivavtal gäller eller inte. Det är dock betydligt enklare att få insyn och ett reellt inflytande över lönestrukturerna med ett kollektivavtal. Eftersom ni är medlemmar i Unionen kan ni få mer information om hur ni kan få mer inflytande kring detta.

PROBLEM PÅ JOBBET?

Skicka din fråga via www.unionen.se/kontakta-unionen eller till Unionen Medlemsservice, 105 32 Stockholm.

Du kan också ringa rådgivarna på telefon 0770-870 870. Mer hjälp från ditt fackförbund hittar du på www.unionen.se

 

Fråga Facket

Tjänstledighet för flera års studier?

Kan jag få tjänstledigt för fem års studier, trots att utbildningen inte har med mitt nuvarande jobb att göra?
Publicerad 27 januari 2021, kl 08:00
Kan jag läsa till psykolog och ändå behålla min anställning? Illustration: Bo Lundberg

FRÅGA: Min dröm är att bli psykolog och därför kommer jag att söka psykologprogrammet på universitetet, vilket innebär fem års heltidsstudier. När min chef fick reda på det sa hon att jag borde säga upp mig om jag vill gå en så lång utbildning, som heller inte har med mitt arbete att göra. Borde jag kunna få studieledighet för att studera till psykolog?

SVAR: Ja, du har rätt till ledighet för att genomgå utbildningen. Ledighetsrätten gäller oavsett om studierna har någon anknytning till din anställning eller inte. Arbetsgivaren kan skjuta på den begärda ledigheten i första hand sex månader. Se därför till att du har god framförhållning med din ansökan. Då ökar dina möjligheter att få den beviljad i tid till studiestarten.

Tips: använd följande formulering i din ansökan: ”Jag begär tjänstledigt för studier under förutsättning att jag kommer in på sökt utbildning.” Då faller ansökan automatiskt om du inte blir antagen och du behöver inte vänta med ansökan på grund av att du inte vet om du blir antagen. Om du vill jobba under ferierna behöver du precisera att din ansökan om ledighet enbart gäller för terminerna under aktuell femårsperiod.

Problem på jobbet?

Skicka din fråga via www.unionen.se/kontakta-unionen eller till Unionen Medlemsservice, 105 32 Stockholm.

Du kan också ringa rådgivarna på telefon 0770-870 870. Mer hjälp från ditt fackförbund hittar du på www.unionen.se