Annons
Annons
 • Regeringen och samarbetspartierna föreslår att de höjda nivåerna i a-kassan ska ligga kvar fram till 2022. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Fortsatt höjd a-kassa

Publicerad 21 september 2020, kl 11:07

Den generösare a-kasseersättning som infördes i samband med coronapandemin blir kvar i ytterligare två år. Det föreslår regeringen i höstbudgeten.

I april höjdes taket i a-kassan tillfälligt från 910 till 1 200 kronor per dag, motsvarande cirka 20 000 respektive 26 000 kronor i månaden. Höjningen var sagd att tas bort i januari 2021.

Men nu vill regeringen att den förlängs ytterligare två år, till och med 2022. I höstbudgeten motiveras förslaget bland annat med att arbetslöshetsförsäkringen har en roll att spela för den ekonomiska återhämtningen genom att upprätthålla hushållens köpkraft.

Läs mer: Efter höjningen - så mycket mer får en arbetslös i a-kassa

Takbeloppet 1 200 kronor gäller för de första hundra dagarna av arbetslöshet, därefter sänks det till 1 000 kronor.

Regeringen vill också att taket för grundbeloppet – den ersättning som går att få om man inte uppfyller kravet på medlemskap i en a-kassa – ligger kvar på 510 kronor per dag.

Samtidigt föreslås att de lättnader som infördes i arbetsvillkoret behålls tillfälligt, vilket ger de som varit timanställda eller arbetat deltid större möjlighet att få ersättning när de förlorar jobbet.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Tufft för unga och äldre

  Ungdomar och äldre har drabbats hårt av pandemin. Ändå har de blivit syndabockar i debatten. Och i arbetslivet har åldern också betydelse. Det är dags att vi tar på oss empati-glasögonen och slutar ställa grupper mot varandra.

 • Läs även...

  Pandemin slår hårt mot ungas jobb

  Arbetslösheten bland unga är rekordhög. Förra året var en av fyra i åldern 15-24 år arbetslös. Främsta orsaken är coronapandemin. Och risken är att pandemin får negativa effekter på ungas arbetsliv även när den är över.

 • Läs även...

  "Apotekspersonal borde vaccineras tidigare"

  Sedan början av året har drygt 50 allvarliga tillbud kopplade till corona rapporterats in från apoteken. Anställda som riskerar att utsättas för smitta bör därför få gå före i vaccinationskön, anser facket på Apoteket AB.