Hoppa till huvudinnehåll
Ekonomi

Så får du bättre koll på privatekonomin

Kvinnor behöver tuffa till sig när det gäller sin privatekonomi, menar flera ekonomiexperter. Här är deras tips för ett bättre ekonomiskt självförtroende och bättre ordning på ekonomin.
Anita Täpp Publicerad 17 januari 2020, kl 14:11
Colourbox
Kvinnor har mindre kunskap och sämre självförtroende än män när det gäller ekonomi, enligt en ny studie. Colourbox

Läs mer: Männen håller i privatekonomin

Gift dig – men skriv äktenskapsförord

● Att vara sambo ger dig mycket sämre ekonomisk trygghet om ni skiljs åt eller om din partner avlider. Som sambo ärver man inte varandra och vid en separation ska endast det bohag man gemensamt införskaffat till det gemensamma hemmet delas lika. Det gäller alltså exempelvis inte ett eget banksparande.

● Om du gifter dig bör du dock se till att skriva in i ett äktenskapsförord att det du sparat till dig själv, inklusive ditt pensionssparande, ska göras till enskild egendom. I annat fall tvingas du ge bort hälften av allt detta som giftorättsgods vid en skilsmässa.

● Ordna så att du och din partner har livförsäkringar som träder in om den andre går bort.

Ha både eget och gemensamt konto

● Se till att ha två egna konton, ett för dina privata utgifter och ett för ditt privata sparande, vid sidan av ett gemensamt konto för hushållsutgifterna.

● Ordna så att insättningar till det gemensamma kontot för hushållsutgifterna viktas utifrån den nettoinkomst som vardera parten har. Lägg då först ihop den gemensamma nettoinkomsten och dela sedan båda parters inkomst med den gemensamma nettoinkomsten. Då får du fram hur stor procent av de gemensamma utgifterna som vardera part ska stå för.

Exempel: Om ett par har en gemensam nettoinkomst på 35 000 kronor, där hon får ut 14 000 kronor medan han får ut 21 000 kronor i månaden, delar man 14 000 med 35 000, och sedan 21 000 med 35 000. Resultatet blir då att hon ska stå för 40 procent av insättningen till de gemensamma hushållsutgifterna medan han ska stå för de resterande 60 procenten.

Lär dig mer om aktiesparande och undvik krediter

● Ta inga krediter, med undantag av utgifter för utbildning, boende och bil. Allt annat ska finansieras med sparade pengar.

● Läs på om sparande och aktieplaceringar. Det finns exempelvis bra information på finansportalen.se, rikatillsammans.se och privataaffarer.se. Gå gärna med i exempelvis en facebookgrupp för aktiesparande kvinnor, där du kan få tips och råd.

● Placera dina sparpengar där du får bäst ränta. Försök sedan spara till en kontantbuffert på minst tre månadslöner. Ha tydliga mål för ditt sparande, som till semester och pension. Om du vill placera dina sparpengar i en fond: kräv att den person som ”säljer på dig” fonden ger tydlig och korrekt information om exempelvis de förvaltningsavgifter som fondförvaltaren tar ut. Tro på dig själv och ställ alla frågor du behöver veta svaren på. Det har du all rätt att göra.

Håll koll på ditt pensionssparande

● Få en bild av ditt totala pensionssparande genom att då och då gå in på minpension.se. Var aktiv i ditt PPM-sparande, det vill säga den premiepension i den allmänna statliga pensionen som du själv kan placera, för att få bästa avkastning på de pengarna.

● Ta inte ut den allmänna pensionen i förtid för att placera den i andra försäkringslösningar med hög risk.

● Tjänstepensionen har stor inverkan på din slutliga pension. Därför är det viktigt att ha en arbetsgivare som erbjuder detta. Om du har en arbetsgivare med kollektivavtal så har du också en kollektivavtalad tjänstepension med låga förvaltningsavgifter vilket betyder mycket för vad du kommer få i pension. Om din arbetsgivare saknar kollektivavtal men erbjuder en annan tjänstepension, försök se till att få kompensation för de högre avgifterna genom att din arbetsgivare sätter in mer pengar till ditt pensionssparande. Råd om hur du ska placera den kollektivavtalade tjänstepensionen kan du exempelvis få på ptk.se

● I allt ditt pensionssparande bör du tänka på att risken ska vara lägre ju äldre du blir. Undersök noga vilka förvaltningsavgifter som tas ut då höga avgifter gröper ur ditt pensionskapital.

● Håll koll på vem som står som förmånstagare till ditt pensionssparande. Om du exempelvis skiljer dig vill du sannolikt inte att exmaken står som förmånstagare längre. Om dina barn är vuxna och står på egna ben kanske de inte längre ska stå som förmånstagare eftersom du då själv får högre pension.

Råden kommer från budget- och skuldrådgivarna Peter Hedström och Marie Magnusson liksom ekonomijournalisten och författaren Birgitta Piper.

Ekonomi

Kan jag ta ett extrajobb?

Skenande matpriser, höjda bolåneräntor och ruggiga elkostnader. Ett extrajobb kan vara lösningen, men se upp för fällorna innan du skriver på för ett nytt jobb.
Johanna Rovira Publicerad 21 april 2023, kl 06:00
Kvinna med tomma fickor och händerna utsträckta.
Det kan stå dig mycket dyrt om du tar extrajobb som anses konkurrera med din nuvarande arbetsgivare – förutom att du riskerar bli av med jobbet kan du råka på skadestånd. Foto: Colourbox.

Konkurrensklausuler

Får du ta ett extrajobb? Det finns inget i lagen som hindrar dig att jobba extra (såvida du inte jobbar statligt), men kolla igenom ditt anställningsavtal och  kollektivavtal så att det inte finns några konkurrensklausuler eller andra skrivelser som förhindrar dig att ta ett extraknäck.

Det kan stå dig mycket dyrt om du tar jobb som anses konkurrera med din nuvarande arbetsgivare – förutom att du riskerar bli av med jobbet kan du råka på skadestånd om du döms för brott mot lojalitetsplikten.

Ett bra tips är att prata med din huvudarbetsgivare om att du ämnar ta extrajobb, för att ha ryggen fri.

Utmattning

Väger en extrainkomst tyngre än risken för en eventuell utmattningsdepression och sjukskrivning? Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning bland privatanställda tjänstemän och längre sjukfrånvaro beror nästan alltid på stress, utmattning och depression.

Å andra sidan kanske dålig ekonomi är mer stressande för dig. Dessutom är understimulans, boreout, enligt vissa forskare lika skadligt för hälsan som att drunkna i jobb. 15 procent av kontorsarbetare uppskattas lida av boreout. 

Skattesmäll

Får du inkomster från flera håll är det mycket troligt att dina arbetsgivare var för sig betalar in för lite skatt. Så antingen ber du någon av arbetsgivarna att dra mer skatt eller så spar du undan pengar för att betala kvarskatt när dags.

Blir din sammanlagda årsinkomst över 613 900 kronor under 2023 tillkommer statlig inkomstskatt på 20 procent av det du tjänar över.  

 A-kassa

Blir du av med ditt heltidsjobb kan det bli knepigt att få a-kassa om du har ett extrajobb eller bisyssla. För att ändå få a-kassa krävs det att du haft extraknäcket i minst 12 månader och att inkomsten från extrajobbet inte överstiger 3 060 kronor i veckan i snitt. Extraarbetet får så klart inte heller hindra dig från att söka nytt heltidsjobb.

Tjänstepension

Det ska inte hända några konstigheter med tjänstepensionen om du tar ett extrajobb, den rullar på som den ska.  Men Unionens pensionsexperter uppmanar alla att alltid noga kolla vilka försäkringslösningar som finns om man tar jobb på ett företag som saknar kollektivavtal.