Hoppa till huvudinnehåll
Digitalisering

Experten: Tveksamt att ha Tiktok i jobbmobilen

Tänk dig för innan du laddar ner Tiktok i jobbmobilen. I värsta fall kan kinesiska staten spionera på dig.
– Det är bra att hålla isär sin jobb- och privatperson, säger Mattias Wåhlén, expert på säkerhetsföretaget Truesec.
Publicerad 13 april 2023, kl 06:00
Bild på mobiltelefon med appen TikTok.
Kollega har frågat några av Sveriges största företag om de tillåter anställda att ha Tiktok i sina jobbtelefoner. Av dem är det bara vapentillverkaren Saab som uttryckligen förbjuder appen. Foto: Janerik Henriksson/TT.

De senaste veckorna har videoappen Tiktok hamnat i strålkastarljuset. Flera svenska myndigheter och kommuner har förbjudit sina anställda att ladda ner appen i sina jobbmobiler. Orsaken är att appen samlar in mycket data om sina användare – och att den kan hamna i kinesiska regimens händer. Anledningen är de lagar som tvingar kinesiska företag att på uppmaning dela med sig av information till staten.

Saab tillåter inte Tiktok

Kollega har frågat några av Sveriges största företag om de tillåter anställda att ha Tiktok i sina jobbtelefoner. Av dem är det bara vapentillverkaren Saab som uttryckligen förbjuder appen. Gruvkoncernen LKAB svarar att de har en lista på tillåtna appar, men vill inte uppge om Tiktok är en av dem. Ett liknande svar ger läkemedelsföretaget Astra Zeneca.

Byggbolaget Skanska Sverige tillåter privata appar så länge de inte bryter mot företagets uppförandekod eller utgör ett hot mot säkerheten.

– I dagsläget bedömer vi inte att Tiktok bör blockeras, men följer utvecklingen och omprövar vår ställning löpande, säger säkerhetschefen Jacob Henricson.

Tydliga regler för jobbmobilen

På metallföretaget Boliden finns inte heller något förbud mot enskilda appar: ”Vi är dock tydliga med att Bolidens enheter ska användas som arbetsverktyg. Vi ger oss således inte in i diskussioner om enskildheter utan har en mer generell inställning som vi anser fungera för oss”, skriver bolaget i ett mejl.

Vattenfall har en liknande policy: ”Vi har tydliga regler när det gäller användning av företagsenheter för privata syften, fast för närvarande ingen koncerngemensam policy som explicit förbjuder användandet av just Tiktok.”.

Inte heller telekombolaget Ericsson har förbjudit Tiktok. Företaget begränsar i stället vilken information som mobila enheter kan komma åt eller innehålla och ser till att externa appar inte kan interagera med arbetsdata. ”Vi utbildar också användare om riskerna med att tillåta appar att komma åt en enhets resurser som kameran eller mikrofonen”, skriver företaget i ett mejl.

Tiktok samlar in information

Mattias Wåhlén är expert på it-säkerhet på Truesec. Han skulle själv aldrig ladda ner Tiktok i jobbmobilen, men tycker inte att det finns skäl för företag att införa ett generellt förbud mot appen.

– Man måste fråga sig om den kinesiska staten kan vara intresserad av mig och det jag jobbar med. Om jag till exempel är kassör på Coop är risken inte särskilt stor. Arbetar jag för ett multinationellt industriföretag är risken förstås större, säger han.

Enligt Tiktoks egen hemsida samlar företaget bland annat in information om vad användarna gillar, delar och söker efter. De samlar också in användarnas telefonnummer, födelsedag, betalningsinformation, historiken i appens webbläsare och var användarna befinner sig.

– Den typen av information kan användas av en underrättelsetjänst. Om det till exempel framkommer i surfhistoriken att någon har ett spelberoende finns det en sårbarhet som går att utnyttja.

Är Tiktok värre än andra, liknande appar?

– Det finns alldeles för många appar som är väldigt invasiva. Om en app är gratis är den det för att du betalar med din personliga integritet. Det gäller de flesta appar vi använder. Företagen bakom använder den information de samlar in om dig för att kunna rikta annonser till dig. Men skillnaden mellan Kina och USA är att den amerikanska staten inte kan kräva att ett företag lämnar ifrån sig data om användarna utan skälig misstanke om brott och först efter ett rättsligt förfarande, säger Mattias Wåhlén.

"Lämnar inte ut information"

Företrädare för Bytedance, företaget bakom Tiktok, har upprepade gånger sagt att de aldrig fått frågan från den kinesiska regimen om att lämna ut uppgifter – och att en sådan förfrågan aldrig skulle godkännas. Men den förklaringen ger Mattias Wåhlén inte mycket för.

– Enligt kinesisk lag har den kinesiska staten rätt att ta del av den information som kinesiska företag har. Att Tiktok hävdar motsatsen är inte trovärdigt för fem öre. Att vägra är olagligt och något man kan hamna i fängelse för, säger Mattias Wåhlén.

Tycker du att svenska arbetsgivare och anställda borde vara mer restriktiva med att ha Tiktok i jobbmobilen?

– Det beror helt på vilken arbetsplats det handlar om och vilken tjänst man har. Men om du har en mobil som bekostas av arbetsgivaren är det inte så konstigt att arbetsgivaren har åsikter om vad du kan ha på den. Som anställd tycker jag att man ska hålla isär sin jobb- och privatperson. Då får man mycket större frihet att surfa på vad man vill på sin fritid.

Digitalisering

6 sätt att dra nytta av ChatGPT på jobbet

Med AI-tjänsten ChatGPT har du en virtuell assistent till hands – bara några tangenttryck bort. Den kan hjälpa till med många uppgifter. Här är några saker att testa redan i dag.
Publicerad 14 april 2023, kl 10:48
Tecknad bild av person som håller en mobiltelefon i händerna och ställer frågor till en chat-bot.
AI-tjänsten ChatGPT kan hjälpa till med många uppgifter på jobbet. Som sammanfattningar, mejlskrivande och presentationer. Illustration: Colourbox.
 • Skaffa ett konto och sätt igång. Välj vilken chatbot du vill använda och skapa ett konto. De allra vanligaste är ChatGPT och sökmotorn Bing. Testa med att ställa en rak fråga som om du skulle fråga en kollega.
   
 • Utkast till presentationer. Be ChatGPT om hjälp inför din nästa presentation. Berätta vilket ämne du ska prata om och hur många slides eller rubriker du vill ha. Genast får du förslag på upplägg att jobba vidare med själv. Kanske skulle en historisk tidslinje över något i presentationen vara bra att ha med? Det fixar AI-boten.
   
 • Sammanfatta din text. Har du en lång rapport som en kollega skickat över och som du borde ta dig igenom, men saknar tid till? Kopiera texten och klistra in i ChatGPT och be om en sammanfattning. Blev summeringen för lång? Be om att få en ännu kortare eller varför inte i punktform. Det här kan du även göra med långa mejl.
   
 • Fråga om. En fördel med ChatGPT är att om du inte är nöjd med det första utkastet är det bara att be den att förfina svaret tills det är tillräckligt bra. Om du inte gillar tonen i förslaget går det att be den att formulera sig med mer humor eller mer formellt. Till skillnad från en kollega så tröttnar den inte, ens efter tionde gången.
   
 • Effektivisera mejlandet. Har du ett mejl som du inte vet riktigt hur du ska formulera för att det ska låta professionellt? Beskriv situtionen för ChatGPT så får du förslag som oftast är riktigt bra.
   
 • Omformulera och faktagranska. Tänk på att svaren från AI-boten inte är helt perfekta när det kommer till fakta. Ibland kan den hitta på saker som över huvud taget inte stämmer, men utvecklingen på området går snabbt framåt. Det bästa sättet är att se texten som ett förslag eller utkast. Faktagranska alla uppgifter som finns med i texten och formulera om så att det passar ditt språk, särskilt om du kommunicerar med personer som känner dig.

Text: Teres Hallman