Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Oljud gör oss trötta på jobbet

Mer än hälften av tjänstemännen besväras av buller eller störande ljud på jobbet. Det visar en undersökning som Kollega låtit göra.
Linda Svensson Publicerad 5 november 2014, kl 11:04
Colourbox
54 procent uppger att de besväras av buller eller störande ljud i sin arbetsmiljö i en underskning som Kollega låtit göra. Colourbox

Buller kan, om det pågår länge, orsaka både stress och högt blodtryck. Det visar forskning. Även störande ljud som håller sig under 80 decibel, gränsen för när ett ljud räknas som buller, kan påverka oss. Det visar Kollegas undersökning som Novus gjort bland 824 Unionenmedlemmar.

54 procent uppger att de besväras av buller eller störande ljud i sin arbetsmiljö. Närmare hälften av dem anser att det gör dem trötta och leder till koncentrationssvårigheter. Drygt en fjärdedel blir ilskna eller irriterade och nästan lika många säger att de får huvudvärk på grund av ljuden.

Andra problem i arbetsmiljön är stillasittandet. 70 procent uppger att de sitter stilla mer än 4 timmar varje arbetsdag. Sex av tio tillbringar mer än 75 procent av sin arbetstid framför datorn. Kanske är det då inte särkskilt överraskande att 61 procent lider av besvär från nacke eller rygg.

Bullerkolla omgivningen!

Arbetsmiljöverket har tagit fram en praktisk app för att mäta buller med din mobiltelefon. Där ser du snabbt om ljudnivån runt dig ligger över gränsen för vad som är bra för dig.

Ladda ner bullerappen här.

Linda Svensson