Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Kontorssmittor sprids som löpeld

Vill du sänka företaget och slå ut över hälften av dina kollegor? Gå till jobbet sjuk. Forskare har upptäckt att upp emot 60 procent av alla anställda smittats bara några timmar efter att ett virus fått fäste.
Johanna Rovira Publicerad 11 september 2014, kl 11:32
Hand på tangentbord.
Foto: Jessica Gow / TT

Norovirus är det oskyldiga namnet bakom den fruktade vinterkräksjukan. Noroviruset sprids lätt och muterar dessutom, så även de som tidigare varit immuna mot viruset riskerar att drabbas av illamående, kräkningar, magsmärtor, diarréer och i vissa fall även feber, muskelvärk och huvudvärk.

Sjukdomen, som dyker upp mellan 12 och 50 timmar efter du fått viruset i dig, håller i sig i max två dagar, men en tillfrisknad person kan fortsätta sprida smittan i två dygn efteråt.

Hur lätt smittan sprids har forskare tagit reda på inför en infektionskonferens på American Society for Microbiology där resultaten presenterades. Ett harmlöst virus, som i mångt och mycket påminner om noroviruset men som saknar dess obehagliga följder, placerades på ett dörrhandtag i en kontorsbyggnad, enligt webbtidningen Dailymail.com.

Sedan spårades viruset med jämna mellanrum och forskarna kunde konstatera att inom två till fyra timmar hade viruset spridits via personalen till 40-60 procent av alla de undersökta gemensamma ytorna – strömbrytare, hissknappar, kaffekannor, kranar, datorer och skrivare.

Så hejdar du noroviruset från att spridas

1. Tvätta händerna med tvål och vatten och gnugga mycket. Handsprit biter inte på noroviruset.

2. Skrubba badrummet. Kranar, handtag och spolknappar är perfekta gömställen för lurande viruspartiklar.

3. Knip käft. Ät inte från kollegans tallrik och laga inte mat till andra om du är sjuk.

4. Stanna hemma. Enligt dna-guide.com bör du vara symptomfri i 48-72 timmar innan du lämnar din karantän.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]