Hoppa till huvudinnehåll
Arbetslöshet

SCB skriver ned siffror på arbetslöshet

Pressade arbetsvillkor ledde till att Evry rapporterade felaktiga siffror på arbetslöshet till Statistiska Centralbyrån. Nu har SCB reviderat siffrorna efter att ha kommit fram till att de överdrivits.
Lina Björk Publicerad 14 november 2019, kl 10:32
Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT scanpix & Jessica Gow/TT
Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT scanpix & Jessica Gow/TT

I oktober meddelade Statistiska Centralbyrån att man upptäckt brister i datainsamlingen när det gällde arbetslöshet i Sverige. Anonyma källor på konsultföretaget Evry som skötte insamlingen har tidigare berättat för Aftonbladet att de var hårt pressade av sina chefer att göra så många telefonintervjuer som möjligt och fick sin lön baserat på hur många de levererade. Det fick till följd att långt fler telefonintervjuer än vad som egentligen gjorts rapporterades till SCB, som skrev upp arbetslöshetssiffrorna.

Nu har SCB reviderat siffrorna och kommit fram till att den positiva trenden för sysselsättningen som man kunde se under andra halvåret 2018 har skrivits ned. Det har även den kraftiga ökningen av arbetslösa för de senaste månaderna. Arbetslösheten har ökat i år, men inte i den snabba takt man tidigare trott. 

– Störst är skillnaden för sysselsättningen mellan den reviderade och den gamla siffran i februari i år. Andelen sysselsatta har reviderats ned med 0,9 procentenheter, säger John Kling, som är enhetschef för arbetskraftsundersökningarna, i ett pressmeddelande.