Hoppa till huvudinnehåll
Arbetslöshet

Folk i Sverige gissar minst fel

Invånarna i Sverige har bäst koll på hur saker och ting förhåller sig i hemlandet. Åtminstone jämfört med tretton andra länder i världen. En ny undersökning visar att vi är bäst på att uppskatta andelen invandrare, pensionärer och tonårsgraviditeter även om vi är skyldiga till stora missuppfattningar.
Johanna Rovira Publicerad 3 november 2014, kl 15:54
Colourbox
Alla gissar fel, men svenskarna gissar åtminstone minst fel, enligt en brittisk undersökning. Colourbox

I Sverige tror vi att arbetslösheten är 24 procent fastän den i själva verket är åtta (eller var det när undersökningen gjordes). Fastän vi överskattar arbetslösheten med 16 procent ligger vi hyfsat till jämfört med till exempel Italien, som gissar att nästan hälften av alla i Italien är arbetslösa – en felskattning med 37 procent.

Det är ett opinionsinstitut i England som rankat uppfattningar i olika frågor i 14 länder och slagit samman resultaten i ett ”ignoransindex”, där invånarna i USA och Italien är mest okunniga om vad som försiggår i de egna länderna. Invånarna i Sverige har sammantaget bäst koll på förhållandena i hemlandet och hamnar därför i botten på indexet.

Störst koll har folk i Sverige på antalet tonårsgraviditeter, som vi dock överskattar med sju procent, lika stor felprocent som när vi får frågan om hur många som invandrat till Sverige.

Sämst koll på invandringen har man i Italien där man tippar fel med 23 procent, följt av USA, Belgien, Frankrike, Ungern, Kanada, Polen, Storbritannien, Spanien, Tyskland, Japan och Sydkorea i den ordningen.  Australien har samma felprocent som Sverige.

Sämst koll har Sveriges befolkning på hur många i landet som betraktar sig själva som kristna. Där underskattar vi den egentliga siffran (67 procent) med 19 procent. Vi överskattar också andelen muslimer när vi gissar på att 17 procent av invånarna i Sverige är muslimer.
 

Så här svarade vi i Sverige, om andel i befolkningen (i procent):

Fråga: SvarRätt svarSkillnadPlacering
Kristna4867-194
Muslimer1751210
Tonårsgraviditeter80,7714
Invandrade2316714
Arbetslösa2481611
Över 65 år33191414
Andel som röstar7285139

 

Arbetslöshet

Färre får ersättning från a-kassan men tuffare tider väntas

Trots dystrare tider har antalet ersättningstagare i Unionens a-kassa har blivit drygt 27 procent färre under 2022.
Lina Friberg Publicerad 20 januari 2023, kl 12:31
Bild på Unionens-kassa.
Enligt nya siffror från Arbetsförmedlingen fanns det under 2022 rekordmånga lediga jobb att söka. Foto: Ola Rennstam

I snitt publicerades 168 000 nya lediga jobb per månad på platsbanken, jämfört med 122 000 året innan. De utökade rekryteringsmöjligheterna gynnar främst de som varit arbetslösa under en relativt kort period och har minst gymnasieutbildning. Under 2022 fick 40 000 medlemmar ersättning från Unionens a-kassa, under 2021 låg siffran på 60 000 medlemmar, vilket motsvarar en minskning på drygt 27 procent.

 Samma trend i hela Sverige

Även i landet som helhet har antalet som sökt ersättning från a-kassan minskat med ungefär lika mycket under 2022 enligt färsk statistik sammanställd från Sveriges a-kassor. Under 2022 fick 227 663 personer ersättning från a-kassan, medan motsvarande siffra för 2021 var 312 618 personer, en minskning med 27 procent. För varje kvartal förra året sjönk antalet personer som sökte ersättning från sin a-kassa. Kvartal fyra avtog takten i minskningen av antal sökande till a-kassorna.

Tuffare tider väntas

Harald Petersson.
Harald Petersson.

  Det beror ju på att det tar tid innan varsel når a-kassan. Vi bereder oss för att se en ökning av antalet sökande till a-kassan igen till följd av de tuffa tiderna just nu. Först kommer det troligtvis att märkas hos de med otrygga anställningsformer, det kan handla om färre arbetstimmar. Även egenföretagare kan få det tungt, säger Harald Petersson, kassaföreståndare hos Unionens a-kassa.

3,5 procent av akademikerna arbetslösa

Under 2022 var omkring 26 500 akademiker arbetslösa, vilket motsvarar 3,5 procent av alla medlemmar. Det är en minskning med 20 procent jämfört med 2021. Men även akademikernas a-kassa förbereder sig även de på tuffare tider.

–  Arbetslösheten bland våra medlemmar minskade rejält under 2022 och det är ju verkligen positivt. Men vi, som många andra, är beredda på att arbetslösheten kan komma att öka, och vi fortsätter att betona hur viktigt det är att vara medlem i en a-kassa för att ha en ekonomisk trygghet om man skulle bli arbetslös, säger Alexandra Oljans Ahlin som är kommunikatör på Akademikernas a-kassa.