Hoppa till huvudinnehåll
Arbetslöshet

Folk i Sverige gissar minst fel

Invånarna i Sverige har bäst koll på hur saker och ting förhåller sig i hemlandet. Åtminstone jämfört med tretton andra länder i världen. En ny undersökning visar att vi är bäst på att uppskatta andelen invandrare, pensionärer och tonårsgraviditeter även om vi är skyldiga till stora missuppfattningar.
Johanna Rovira Publicerad 3 november 2014, kl 15:54
Colourbox
Alla gissar fel, men svenskarna gissar åtminstone minst fel, enligt en brittisk undersökning. Colourbox

I Sverige tror vi att arbetslösheten är 24 procent fastän den i själva verket är åtta (eller var det när undersökningen gjordes). Fastän vi överskattar arbetslösheten med 16 procent ligger vi hyfsat till jämfört med till exempel Italien, som gissar att nästan hälften av alla i Italien är arbetslösa – en felskattning med 37 procent.

Det är ett opinionsinstitut i England som rankat uppfattningar i olika frågor i 14 länder och slagit samman resultaten i ett ”ignoransindex”, där invånarna i USA och Italien är mest okunniga om vad som försiggår i de egna länderna. Invånarna i Sverige har sammantaget bäst koll på förhållandena i hemlandet och hamnar därför i botten på indexet.

Störst koll har folk i Sverige på antalet tonårsgraviditeter, som vi dock överskattar med sju procent, lika stor felprocent som när vi får frågan om hur många som invandrat till Sverige.

Sämst koll på invandringen har man i Italien där man tippar fel med 23 procent, följt av USA, Belgien, Frankrike, Ungern, Kanada, Polen, Storbritannien, Spanien, Tyskland, Japan och Sydkorea i den ordningen.  Australien har samma felprocent som Sverige.

Sämst koll har Sveriges befolkning på hur många i landet som betraktar sig själva som kristna. Där underskattar vi den egentliga siffran (67 procent) med 19 procent. Vi överskattar också andelen muslimer när vi gissar på att 17 procent av invånarna i Sverige är muslimer.
 

Så här svarade vi i Sverige, om andel i befolkningen (i procent):

Fråga: SvarRätt svarSkillnadPlacering
Kristna4867-194
Muslimer1751210
Tonårsgraviditeter80,7714
Invandrade2316714
Arbetslösa2481611
Över 65 år33191414
Andel som röstar7285139

 

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]