Hoppa till huvudinnehåll
Arbetslöshet

Fler än någonsin i Fas 3

Trots att riksdagen beslutat att Fas 3 skulle skrotas är rekordmånga inskrivna i dag, enligt Aftonbladet. Arbetsmarknadsåtgärden har beskrivits som en slutstation för långtidsarbetslösa.
Linnea Andersson Publicerad 21 februari 2014, kl 15:16

I juni 2011 beslutade riksdagen att den kritiserade sysselsättningsfasen för långtidsarbetslösa, Fas 3, skulle stoppas. Men i stället ökar antalet inskrivna. Prognosen för mars månad tros uppnå rekordnivå med 35 986 personer i Fas 3, enligt Aftonbladet. Jämfört med samma månad förra året är det en ökning med 1 600 personer.

Arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson (M) ser den växande gruppen som ”en stor utmaning”.

- Under krisen har många upplevt att det varit tuff konkurrens om jobben och vissa grupper har drabbats hårdare. Samtidigt har många arbetsgivare skruvat upp kraven. Vi måste göra mer för att jobben ska komma fler till del, säger Elisabeth Svantesson till Aftonbladet.

Varför allt fler skrivs in i Fas 3, trots att en majoritet av riksdagen röstat för att nyinskrivningarna skulle slopas, svarar Svantesson inte på. Däremot menar hon att regeringen gjort åtgärder på en rad punkter.

- Vi har vässat insatserna, satsat på utbildning och förstärkt anställningsstöden. Det handlar om att rusta och matcha, men fler arbets­givare behöver också anställa med de stöd som finns.

Linnea Andersson
[email protected]