Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Oklart vad som händer med felutbetalningar

Arbetsförmedlingen har under flera år betalat ut felaktiga ersättningar till tiotusentals personer på grund av ett fel i systemet. Felet kan i sin tur ha påverkat rätten till a-kasseersättning. På a-kassorna förbereder man sig för att ta emot samtal men på Unionens a-kassa har det än så länge varit lugnt.
Linnea Andersson Publicerad 13 maj 2014, kl 16:18

Efter att brister i informationsöverföringen mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan har upptäckts finns risken att ett stort antal personer under många år har fått ersättning från fel håll. Hur många det rör sig om och hur lång tid felet har pågått vet man inte men det kan röra sig om 25 000 berörda bara sedan 2012, skriver Dagens nyheter.

Felet innebär att arbetssökande som ingått i arbetsmarknadspolitiska program inte har kunnat söka aktivitetsstöd. I stället har de fått sjukpenning, försörjningsstöd eller andra typer av ersättningar. Många av de som drabbats är medlemmar i en a-kassa och aktivitetsstödet kan påverka a-kassaersättningen eftersom aktivitetsstöd dras av från ersättningsperioden, enligt TT.

Arbetslöshetskassornas Samorganisation (SO) skriver i ett pressmeddelande att a-kassorna förbereder sig på att ge råd och stöd åt medlemmar som hör av sig, men på Unionens a-kassa har det inte varit någon anstormning.

- Vi har inte märkt någoting i dag vad jag vet. Jag har lyssnat runt lite men upplever inte att vi har fått in någon mängd samtal, säger Inger Lindström, föreståndare för Unionens a-kassa.

Hon tycker att Arbetsförmedlingen har varit väldigt tydlig med att det är AF och Försäkringskassan man får vända sig till, eftersom a-kassorna inte är inblandade.

- Men vi kan ju komma att bli det om någon vill ha sin sak prövad och då kommer vi att stötta våra medlemmar med den delen. Till exempel om de har frågor om vilken ersättning man egentligen skulle ha fått.

Att det inte varit någon rusning till a-kassorna är kanske inte så konstigt med tanke på att de flesta har tjänat på felet och fått för mycket i ersättning. Man vet dock inte hur det ser ut i enskilda fall och vissa personer kan i stället ha fått för lite pengar.

Linnea Andersson
[email protected]