Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Fortsatt höjd a-kassa

Den generösare a-kasseersättning som infördes i samband med coronapandemin blir kvar i ytterligare två år. Det föreslår regeringen i höstbudgeten.
Niklas Hallstedt Publicerad 21 september 2020, kl 11:07
Fredrik Sandberg / TT
Regeringen och samarbetspartierna föreslår att de höjda nivåerna i a-kassan ska ligga kvar fram till 2022. Fredrik Sandberg / TT

I april höjdes taket i a-kassan tillfälligt från 910 till 1 200 kronor per dag, motsvarande cirka 20 000 respektive 26 000 kronor i månaden. Höjningen var sagd att tas bort i januari 2021.

Men nu vill regeringen att den förlängs ytterligare två år, till och med 2022. I höstbudgeten motiveras förslaget bland annat med att arbetslöshetsförsäkringen har en roll att spela för den ekonomiska återhämtningen genom att upprätthålla hushållens köpkraft.

Läs mer: Efter höjningen - så mycket mer får en arbetslös i a-kassa

Takbeloppet 1 200 kronor gäller för de första hundra dagarna av arbetslöshet, därefter sänks det till 1 000 kronor.

Regeringen vill också att taket för grundbeloppet – den ersättning som går att få om man inte uppfyller kravet på medlemskap i en a-kassa – ligger kvar på 510 kronor per dag.

Samtidigt föreslås att de lättnader som infördes i arbetsvillkoret behålls tillfälligt, vilket ger de som varit timanställda eller arbetat deltid större möjlighet att få ersättning när de förlorar jobbet.

Niklas Hallstedt
[email protected]