Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Företagare fick rätt mot a-kassan

Unionens a-kassa gjorde fel när de krävde inkomstdeklarationer från en arbetslös företagare. Det slår kammarrätten fast i en dom.
Ola Rennstam Publicerad 28 mars 2019, kl 13:37
Jonas Ekströmer/TT
Kammarrätten slår fast att Unionens a-kassa saknade fog för att avslå mannens ansökan på grund av att han inte lämnat in inkomstdeklarationer. Jonas Ekströmer/TT

Innan mannen blev arbetslös drev han två företag i Helsingborg, en enskild firma och ett aktiebolag. När han i början av 2016 ansökte om a-kasseersättning fick han avslag från Unionens a-kassa eftersom han, enligt kassan, inte skickat in rätt handlingar. Mannen överklagade men förvaltningsrätten delade a-kassans bedömning.

Nu har dock kammarrätten i Göteborg gått på mannens linje och upphäver de tidigare besluten. Kammarrätten slår fast att Unionens a-kassa saknade fog för att avslå mannens ansökan på grund av att han inte lämnat in inkomstdeklarationer.

Enligt domstolen var det inte nödvändigt att begära ut dessa handlingar eftersom deklarationerna inte redovisar inkomster från en företagares aktiebolag skilt från andra inkomster.

För att reda ut om mannens inkomster kom från hans aktiebolag fanns det däremot skäl för a-kassan att begära kopior av de kontrolluppgifter som ett aktiebolag ska lämna till Skatteverket om lön betalas ut.

Ärendet skickas nu tillbaka till Unionens a-kassa för ny handläggning.

– Medlemmen bedrev två företag i olika bolagsformer. Vi beräknar inkomsterna från dessa på olika sätt. Vi kommer nu att begära in kontrolluppgifter för inkomsten från aktiebolaget, säger Anna-Lena Leksell, försäkringsansvarig.