Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Fler ska få mer i a-kassa

Regeringen presenterar tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna ett krispaket för att dämpa konsekvenser på arbetsmarknaden, bland annat genom att höja taket i a-kassan och sänka kraven på hur länge man ska ha jobbat och ha varit medlem i en a-kassa.
Johanna Rovira Publicerad 30 mars 2020, kl 16:40
Janerik Henriksson/TT
Ekonomisk-politiska talespersonerna Emil Källström (C) och Mats Persson (L), finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) under en pressträff om nya budgetåtgärder för arbetsmarknaden. Janerik Henriksson/TT

Regeringen ska inom en snar framtid överlämna förslag om en extra ändringsbudget – ett förslag som bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

I förslaget ingår bland annat att tillfälligt sänka kraven både på hur mycket man måste ha jobbat innan man kan få a-kassa och på hur länge man ska ha varit medlem i någon a-kassa.

Dessutom föreslår partierna i ett pressmeddelande att de obligatoriska karensdagarna slopas, om än tillfälligt, att taket höjs liksom grundbeloppet samt att a-kassorna får mer pengar för att handlägga alla de ansökningar som man befarar kommer i kölvattnet av varslen.

Läs mer: Rekordmånga går med i Unionens a-kassa

Arbetsförmedlingen ska också få mer pengar och olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder, som till exempel starta-egetbidrag förlängs. Förslaget innebär också en mängd satsningar på utbildning – bland annat ökad möjlighet till yrkesutbildning.

TCO gjorde snabbt tummen upp för krispaketet - i synnerhet att fler ska få mer i a-kassa. Men också satsningarna på utbildning välkomnades av centralorganisationen TCO:s ordförande Therese Svanström.

– Redan innan coronapandemin var stora grupper i samhället i behov av vidareutbildning för att klara av att hänga med i utvecklingen. Det behovet kommer sannolikt bli större utifrån dagens situation, säger hon i ett pressmeddelande.

Förändringar i a-kassan

  • Både grundbeloppet och taket i a-kassan höjs, från 910 kronor till 1 200 kronor de första 100 dagarna, vilket gör att fler kommer att nå upp till en ersättning som motsvarar 80 procent av lönen.
  • De sex karensdagarna tas tillfälligt bort så att det blir lättare att kvalificera sig för ersättning från arbetslöshetsförsäkringen.
  • Kraven för hur länge man ska ha varit medlem i en a-kassa för att kunna få ersättning sänks från tolv till tre månader.
  • Arbetsvillkoret, hur många timmar man minst ska ha arbetat per månad, sänks från 80 till 60 timmar.
Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]