Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Basketspelare nekas a-kassa

Basketspelaren var arbetslös men hade tecknat ett nytt kontrakt med Uppsala Basket. Därmed stod han inte till arbetsmarknadens förfogande, enligt en ny dom i kammarrätten.
Ola Rennstam Publicerad 21 augusti 2015, kl 15:38
Eric Gay / AP Photo / TT
Dwight Howard gör en slam dunk för Orlando Magics. (Bilden har inte med artikeln att göra). Eric Gay / AP Photo / TT

När basketspelarens kontrakt med Uppsala Basket löpte ut i april 2013 anmälde han sig som arbetslös. När han kort därpå ansökte om a-kasseersättning fick han nobben av Unionens a-kassa med hänvisning till att han undertecknat ett nytt kontrakt med sin klubb som skulle börja gälla tre månader senare.

Enligt kassan var det osannolikt att en professionell basketspelare var beredd att bryta ett kontrakt med spel på elitnivå och ta vilket annat arbete som helst. Dessutom ansåg a-kassan att det var diskutabelt om det ens var möjligt att bryta kontraktet. Sammantaget gjorde kassan bedömningen att basketspelaren därmed inte stod till arbetsmarknadens förfogande under den aktuella perioden.

Mannen överklagade och menade att bara för att han skrivit på ett kontrakt om en kommande anställning borde inte det frånta honom rätten till a-kassa. Han påpekade också att han hade kunnat bryta kontraktet om han fått ett lämpligt arbete. Förvaltningsrätten höll med basketspelaren och fann att han faktiskt stått till arbetsmarknadens förfogande under perioden.

Unionens a-kassa överklagade domen till kammarrätten som nu valt att gå på kassans linje. Domstolen anser att även om mannen sökt ersättning efter att ha avslutat en tidsbegränsad anställning var det fråga om ett kortare uppehåll eftersom han relativt omgående tecknat ett nytt kontrakt. Det innebär alltså att mannen inte är berättigad till arbetslöshetsersättning.