Annons
Annons
 • Foto: Shutterstock

5 bra böcker om ledarskap

Publicerad 21 maj 2021, kl 10:02

Vi har listat fem bra böcker om ledarskap – som inte nödvändigtvis handlar om bra ledare. Oavsett är det fascinerande läsning om chefer som präglat vår historia och samtid.

Winston Churchill

BIOGRAFI ÖVER EN GOURMAND

av Catherine Heyrendt-Sherman (Lind & Co).

Winston Churchill ska ha sagt: ”Kom ihåg mina herrar, det är inte bara för Frankrike som vi slåss, utan också för champagne”. Hans mat- och dryckesvanor är utgångspunkten i en biografi om en man som det har skrivits otaliga böcker om. Rysk kaviar, blodiga köttbitar, ostar och glass var bara några av Churchills laster som ökade på midjemåttet. En underhållande biografi om mat och politik i symbios.

 

Himlens dotter

HISTORIEN OM KINAS MÄKTIGASTE KVINNA

av Bengt Pettersson (Natur & kultur).

Hon är relativt okänd i västvärlden, men i Asien brukar kvinnliga makthavare jämföras med Wu Zetian, Kinas enda kvinnliga kejsare. Myterna är många om flickan, född någon gång på 620-talet och som skickades till kejsaren för att bli en av hans konkubiner. Berättelsen om hon hur hon tog makten innehåller allt från barnadråp, svek och list. Det är en hisnande historia om en kejsarinna som har kallats monstruös och maktgalen, men också missförstådd och radikal feminist.

 

Angela Merkel

av Stefan Kornelius (Historiska Media).

Det har hunnit bli några biografier om en av världens mäktigaste kvinnor, Angela Merkel. Journalisten Stefan Kornelius har följt Merkel sedan 1989 och denna bok är den första på svenska. Vem är hon, Tysklands mamma, ”Mutti” som har styrt landet i 15 år? Det försöker författaren ge svar på. En sak är i alla fall säker: få europiska ledare har hanterat så många kriser som hon. Och den senaste och kanske största, pandemin, pågår fortfarande.

 

Världens största butik

BIOGRAFIN OM JEFF BEZOS OCH AMAZON

av Brad Stone (Volante).

”Best book of the year” – det har biografin om Amazons grundare kallats av flera amerikanska tidskrifter. Men MacKenzie Scott, Jeff Bezos exfru, sågade ekonomijournalisten Brad Stones bok längs fotknölarna. Oavsett vad man tycker om Amazons enorma expansion är det spännande läsning om ett företag som startade i ett garage och växte till ett imperium som gjorde Bezos till världens rikaste man.

 

Riv pyramiderna!

EN BOK OM DEN NYA MÄNNISKAN, CHEFEN OCH LEDAREN

av Jan Carlzon och Tomas Lagerström (Volante).

Utgå alltid från människan. Det var budskapet för 35 år sedan när SAS-vd:n Jan Carlzon släppte sin managementbok och det är fortfarande budskapet i nyutgåvan från 2018. Berättelsen om hur han ledde flygbolaget i många år säljer än i dag. Kanske just för att den vänder sig till alla som är eller har en chef. Boken har hyllats av Bill Clinton, sålts till över 50 länder och används än i dag som kurslitteratur på Harvard.

I maj utkommer uppföljaren Se människan!

 

2 bubblare

THE TRUTHS WE HOLD

av Kamala Harris. Släpps på svenska i maj (Forum).

STEVE JOBS - EN BIOGRAFI

av Walter Isaacson (Albert Bonnier Förlag).

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
 • Läs även...

  Debatt: Vilket ledarskap vill vi ha efter pandemin?

  De ledare som skapar störst inflytande är de som förstår sin roll som förebild, inte har mest kunskap om teorier. Att stå för sina misstag och lära sig av dem och förstå att det alltid finns nya saker att lära sig skapar hållbart ledarskap, skriver ledarskapscoachen Annah Thunberg.

 • Läs även...

  Debatt: Antalet år gör dig inte till bättre ledare

  Kan en ledare som varit chef i 20 år men inte tagit till sig av feedback och konstruktiv kritik verkligen slå sig för bröstet? Det är vad vi gör av våra erfarenheter som formar oss, skriver organisationsutvecklaren Teresa Acuña Lopez.

 • Läs även...

  Chefen kan också må psykiskt dåligt

  Vågar du som chef berätta om dina egna upplevelser av utbrändhet och depression? Eller håller du det hemligt av oro för att du skulle framstå som svag?

 • Läs även...

  Tillit måste förtjänas

  Har du varit i en grupp med dolda agendor och misstro? Du vill bara få stopp på det snabbt, få medarbetarna att lita på dig som chef och på varandra. Men det finns ingen så kallad quick fix. Tillit måste växa fram, och för att det ska hända krävs öppenhet.

 • Läs även...

  STF: ”Vi måste bromsa överturismen”

  Semester hemma är bra för ekonomin, men ökar slitaget på naturen – och irriterar lokalbefolkningen. Det har Maria Ros Hjelm, generalsekreterare på STF, att tackla.

 • Läs även...

  Ledarskapskurs ger inte bättre chefer

  Många chefer går på kurs för att bli bättre ledare. Men nu ifrågasätter forskare nyttan och menar att det saknas bevis för att ledarskapskurser ökar chefens kompetens.