Hoppa till huvudinnehåll
Unionen

Bolag polisanmält för människohandel – städar åt Unionen

Det bolag som Unionen anlitar för städning av förbundets lokaler har polisanmälts för människohandel av fackförbundet Seko. Skulle uppgifterna om arbetsvillkoren på bolaget visa sig stämma kommer Unionen att avsluta samarbetet.
Ola Rennstam Publicerad 14 september 2020, kl 14:09
Shutterstock
Efmab, som städar på Unionens förbundskontor i Stockholm, anklagas för människohandel av fackförbundet Seko. Shutterstock

Unionen anlitar bolaget Efmab för städning av förbundskontoret på Olof Palmes gata i centrala Stockholm. Enligt uppgifter i Sekotidningen har fackförbundet Seko polisanmält Efmab. Brottsrubriceringen lyder misstänkt människohandel.

Läs mer: Städbolag vill inte kännas vid fackets polisanmälan

Bakgrunden till polisanmälan är arbetssituationen på företaget MTR, som bedriver pendeltågstrafiken i Stockholms län. I våras tog MTR in extra städare från Efmab då många i den ordinarie städpersonalen var sjukskrivna.

Sekos fackliga förtroendevalda fick då information om att de inhyrda städarna hade undermåliga arbetsvillkor. Personalen på Efmab var, enligt uppgifterna, tvungna att städa på fler stationer på färre timmar än MTR:s lokalvårdare. Eftersom de har så lite tid att städa hann de sällan ta rast. Dessutom har de lägre lön och har fått arbeta flera helger i rad.

Enligt Rainer Andersson, facklig förtroendevald för Seko, har personalen på Efmab varit rädda för att kräva bättre arbetsvillkor och ansluta sig till facket. Detta eftersom de har arbetstillstånd och för att få stanna i Sverige krävs att man är heltidsanställd.

Seko anser att städbolaget utnyttjar människornas utsatthet.

– Det handlar om folk som tvingas till tystnad och ställer upp på saker och ting som de inte borde behöva göra. Jag syftar framför allt på de personer som har arbetstillstånd och jobbar på företaget, säger Rainer Andersson till Sekotidningen.

Efmab är medlemmar i arbetsgivarorganisationen Almega sedan 2006 och har kollektivavtal med fackförbundet Fastighets.

Annette Fagerholm, lokalansvarig på Unionen, reagerar med bestörtning på uppgifterna från Seko men poängterar att förbundet alltid kräver kollektivavtal vid alla upphandlingar och att man är noga med att avtalen efterlevs.

– Det är grova anklagelser som riktats mot Efmab, det ser vi allvarligt på. Vi har en tät och kontinuerligt dialog med dem, och en särskild kontakt efter att vi fick kännedom om detta. Bolaget uttrycker att de är bestörta över de anklagelser som riktats mot dem, säger hon.

Är det aktuellt att se över villkoren för den personal som städar i förbundets lokaler med anledning av polisanmälan?
– Vi har en direkt dialog med personalen som städar i förbundets lokaler, och har hittills inte haft någon anledning att tro att de inte efterlever de villkor som vi upphandlat, säger Annette Fagerholm.

Hur skulle Unionen agera om uppgifterna i Sekotidningen visar sig stämma?
– Vi kommer att följa utvecklingen av det som nu händer och skulle det visa sig att anklagelserna stämmer så kommer vi självklart att avsluta samarbetet.