Hoppa till huvudinnehåll
Semester

Trevlig sommar önskar Kollega!

Vi är tillbaka måndag den 10 augusti. Under tiden har vi samlat våra bästa artiklar om allt du behöver veta om semester.
Publicerad 26 juni 2020, kl 15:37
Mjölkört på äng.
Kollega önskar dig en skön semester. Foto: ElenaBukharina / Colourbox

Så påverkar corona din semester
Sommaren närmar sig och med den en efterlängtad semester. Men för många branscher är det svårt att planera framtiden i spåren av corona. Din chef får inte ändra beviljad ledighet utan att fråga. Däremot är det många som kommer att få vänta på besked om sommarsemestern.

Semester bra för hjärtat
Snart dags för en välbehövlig semester? Eller ligger du kanske redan och latar dig med en bok i hängmattan? Då gör du hjärtat en tjänst och minskar risken för hjärt-kärlsjukdom, visar ny forskning.

Många struntar i sjuklön på semestern
Den som blir sjuk eller vabbar under sin semester, har samma rättigheter till ersättning som under en vanlig arbetsvecka. Trots det begär få ersättning, visar en ny undersökning.

10 saker varje anställd behöver veta om semester
Semestern hägrar och många har redan gjort planer för sommaren. Men det kan vara bra att ha lite hum om semesterreglerna så att du inte missar något.

Het trend att vandra på semestern
Allt fler väljer att vandra på semestern. Somliga för att hela själen, andra för att njuta av naturen och samtidigt få motion.

Provisionslön? Se upp med semestertillägget!
Löntagare blir svindlade på miljoner varje år för att de inte har koll på sina rättigheter. Särskilt anställda med provisionslön bör se till att inte bli blåsta på semestertillägget.

Semesterlön kan bli ledighet
På bland annat SVT kan anställda byta det extra lönepåslaget under semestern mot lediga dagar. I årets avtalsrörelse finns förhoppningar om att möjligheten ska spridas till andra branscher.
 

Och när det väl är dags att komma tillbaka till jobbet ...

Så kommer du tillbaka efter semestern
Efter några veckors ledighet har du förhoppningsvis lyckats koppla bort alla tankar på jobbet. Men när det nu är dags att komma tillbaka efter sommaren kan det vara svårt att få igång jobbhjärnan igen. Här är tipsen på hur du lyckas.

Så fixar du ekonomin efter semestern
Har du unnat dig ordentligt under semestern? Kanske så mycket att du nu känner en stark oro för hur du ska klara alla utgifter framöver? Här är tipsen på hur du tar dig ur den ekonomiska knipan.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag till Kollega nummer 4 2024.

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Semester

Trevlig sommar önskar Kollega

Nu tar Kollegas redaktion semester och stänger webben och nyhetsbrevet några veckor. Hoppas att ni får en riktigt skön sommar.
Publicerad 20 juni 2024, kl 15:03
Trevlig sommar önskar Kollega-redaktionen! Sommarblommor på äng.
Kollega-redaktionen önskar dig en skön semester! Vi ses igen i augusti med nya avslöjanden, användbara tips och nyheter. Foto: Colourbox.

Kollega är tillbaka på webben och i din inkorg i augusti.
Är du Unionen-medlem och inte redan prenumerant på Kollegas nyhetsbrev? Då kan du passa på att bli det via länken här.

Trevlig sommar!