Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Fem råd för en högre pension

Hög lön ger hög pension. Att pensionens storlek till stor del baseras på dina inkomster under arbetslivet kan tyckas som en självklarhet, men en ny undersökning visar att få gör den kopplingen. Pensionsföretaget Alecta oroas över utvecklingen och tipsar om hur du själv kan påverka din pension.
Ola Rennstam Publicerad 28 februari 2014, kl 15:17

Vilka åtgärder tror du påverkar din framtida ekonomi som pensionär? Den frågan har tjänstepensionsföretaget Alecta ställt till privatanställda tjänstemän i åldern 55 – 67 år. Resultatet visar att de flesta tror att höjd lön enbart skulle ha en marginell påverkan, i stället anger en majoritet att det har större betydelse att gå i pension senare i livet.

– Det är ju riktigt att pensionen påverkas mycket av att jobba längre. Men det är många som inte verkar inse kopplingen mellan lön och pension, man tror att aktiva val lönar sig bättre än hög lön, säger Eva Adolphson, pensionsekonom på Alecta.

Lönenivån under hela arbetslivet spelar stor roll för tjänstepensionens storlek.
– Även för yngre är löneutvecklingen viktig, oavsett vilket pensionssystem man tillhör. Har man möjlighet att höja sin lön så ger det också högre pension senare i livet, säger Eva Adolphson.

Tips för bästa möjliga pension

1. Välj en arbetsgivare med kollektivavtal. Då får du en prispressad tjänstepension som ger mycket pension för pengarna. Dessutom görs inbetalning till tjänstepensionen även om du är sjukskriven och i de flesta fall under större delen av föräldraledigheten.

2. Bli en bra löneförhandlare. En lyckad löneförhandling är även en lyckad pensionsförhandling, högre lön innebär högre pension.

3. Börja jobba så tidigt som möjligt och försök arbeta heltid. Om du behöver jobba deltid när barnen är små försök att dela på deltiden med den andra föräldern.

4. Känn dig inte tvungen att göra egna pensionsval för att få en bra pension. Ickeväljarna får bra pensionslösningar numera.

5. Vill du göra ett val - var kostnadsmedveten och kolla avgifterna. Tänk på att under ett arbetsliv kan en procentenhet högre avgift äta upp en femtedel av hela tjänstepensionen.