Hoppa till huvudinnehåll
Krönika

Varför log inte Balotelli?

Susanna Eklund är ståuppkomiker och manusförfattare. I höst medverkar hon också i boken Jag bombade-scener ur ett ståuppliv, en antologi med ståuppkomikers värsta uppträdanden.
Susanna Eklund Publicerad 10 september 2012, kl 13:19

Minns ni fotbolls-EM i somras? Italiens Mario Balotelli som aldrig log när han gjorde mål? Han "gjorde ju bara sitt jobb". I stället drog han av sig tröjan. Jag vet inte men jag har aldrig sett en målare dra av tröjan när han rollat en vägg. Jag har heller aldrig sett en löneassistent dra av sig skjortan efter en lyckad löneutbetalning. Däremot vet jag att Lennie Norman drog ner byxorna en gång på Norra Brunn. Men jag tror han log också.

En annan ståupp-kollega skulle just gå på scenen inför ett företagsjobb då den ansvarige viskade till henne: "Jo, förresten bara så du vet så har 80 procent här inne blivit uppsagda ..."
Hon log inte när hon fick det beskedet.

Hade det varit inom fotbollen hade det kallats psykning, här var det väl mer ett exempel på en, ska vi säga, aningen sent levererad information?
Balotelli ler alltså inte när han bara gör sitt jobb. På mig låter det som om han har rätt tråkigt på jobbet. Jag ler ofta. Fast inte alltid.

Jag minns ett ståupp-jobb jag gjorde för länge sedan. En julfest, Uppträdandet gick helt okej. Ingen att dra av sig tröjan och visa musklerna över men klart godkänt. Efterspelet däremot. Först kom en man.
- Det där var inte roligt och det var det fler av oss som inte tyckte.
- Vad tråkigt, sa jag.
När jag senare passerade en grupp kvinnor hörde jag:
- Schhh, nu kommer hon!
Det var en ny känsla för mig. En obehaglig känsla. Och en aha-upplevelse. Det var alltså så här det kändes att vara mobbad på jobbet.

Det visade sig att festkommittén som anordnat det hela var omtyckt av en del i personalen och starkt ogillad av andra. Vilket naturligtvis gjorde att den ogillande personalen redan från början var negativ också till mig.  En "lose-lose"-situation för mig alltså.

Den nu 22-årige Balotelli har ju många gånger kallats problembarn och har både fått böta, stängts av och satts på bänken när det gått överstyr. Bland annat fick han betala nästan en miljon kronor för att han uttråkad efter en träning kastat dartpilar på klubbens ungdomslag. Han måste varit väldigt uttråkad. När jag är uttråkad surfar jag på mobilen, köper en tidning eller går på bio men vi är ju olika.

Efter den där julfesten hade jag god lust att sätta några kvinnor på bänken. Alternativt kasta pil på dem.Mannen var åtminstone modig nog att säga till mig vad han tyckte, men de som stod och viskade när jag gick förbi? Nej, de har en speciell plats i helvetet.

Jag undrar ibland vad som hände sedan. Löstes problemen? Vad berodde konflikten mellan kollegorna på? Varför log Balotelli inte när han gjorde mål, egentligen?

Susanna Eklund