Hoppa till huvudinnehåll
Krönika

Så blev jag vd för en sommar

I augusti 2011 var jag vd för Adecco. En månad kan tyckas vara kort tid på toppen, till och med i jämförelse med Idolvinnare och dagens partiordförande, men med tanke på att jag var både ny i branschen och nyexaminerad så var det nog lagom. Faktum är att en månad nog var precis den tid jag behövde för att fullfölja mitt uppdrag.
Per Östman Publicerad 13 mars 2012, kl 08:55

Ursprungligen kom idén om att anlita en semestervikarie till högsta posten från Adecco Norge, men den importerades raskt av Per-Arne Gulbrandsen, "ordinarie" vd för Adecco. Med hjälp av massiv exponering, en aggressivFacebookstrategi och den lätt kaxiga titeln "Årets hetaste sommarjobb" lyckades man få in över 2 000 ansökningar till posten som koncernchefsvikarie.


Vikariatet blev en härlig blandning av intervjuer, ledningsmöten, projektavstämningar, cykelrace, analys av rapporter, ja i princip allt sånt man förväntar sig att en vd ska göra. Att Per-Arne faktiskt fanns på plats ett par dagar i veckan var ett nödvändigt stöd men överraskande mycket var upp till mig själv att styra. Ärligt talat tror jag inte det fanns några begränsningar för vad jag kunde, fick eller skulle göra som vd-vikarie. Men jag undvek att testa gränserna.

Så vad var syftet med kampanjen? Delvis kan man tänka sig att Adeccoville sticka ut hakan och visa sitt nytänkande. Branschen är fortfarande ganska omogen så innovativt varumärkesbyggande ger bra rubriker. Ett annat motiv kan vara att provtrycka kraften i sociala medier. Oavsett motiv föll experimentet väl ut. Men skulle jag peka ut en centralt positiv effekt vill jag snarare vända blicken inåt. Jag skulle vilja påstå att effektivitet uppnås när en organisation har energi, riktning och förmåga att hitta mervärde. Vill man få en social och driven men geografiskt utspridd organisation att hitta synergier så fungerar en sådan här kampanj som ett fyrbåk. Den ger en riktning och en energikick värd sin vikt i guld. I boken Living the brand betonar Nicholas Ind vikten av att alla medarbetare ska kunna identifiera sig med organisationens varumärke. Vilken sorts marknadsföring kan möjligtvis passa bättre i bemanningsbranschen än en kraftigt haussad, nytänkande, smått provokativ rekrytering?

Utifrån den synvinkeln var det förstås positivt att en ansenlig del av mitt vikariat faktiskt gick ut på att prata om jobbet i sig. I min mening får ett fåtal prestigeföretag oproportionerligt mycket publicitet när de rekryterar traineer eller företagspraktikanter. Adecco vände på kakan genom att i stället skapa utrymme genom ett flådigt vikariat och både interna och externa nyttor kammades hem. Det får en att undra vad mer man kan uppnå genom att använda en rekrytering som verktyg. Jag menar, vilken student glömmer företaget med "Årets hetaste sommarjobb"?


Per Östman