Hoppa till huvudinnehåll
Krönika

Plugghäst? Javisst!

Plugghäst. Hur ofta har man inte stött på det här ordet? Hur ofta har jag inte stött på det här ordet? Ordet som klingar så illa, trots att det inte borde göra det.
AzZe Publicerad 29 september 2008, kl 08:24

Ordet som knappast någon vill associeras till. Ordet som ska få de ambitiösa eleverna att framstå som om det är de som behöver några skruvar åtdragna. Ordet som vi "pluggisar" ska återerövra!
Sen när är det dåligt att ha bra betyg i skolan egentligen?

Azemine HaliliUngdomar anser det vara sjukt att ägna mycket tid åt studier. Man ska ju inte ha tid till plugg och toppresultat; det har ju ingen "normal" tonåring. Livet kommer emellan liksom! Har man tid för att läsa och får bra resultat så är man en plugghäst, vilket de syftar på som något dåligt. Vem vill allvarligt talat vara en plugghäst när man kan vara "han som kräktes tre gånger i toaletten på Harry's"? Eller "hon som vaknade i en lägenhet hon inte kände igen"?

Varför är det så? Jag respekterar att man väljer att leva sitt liv som man behagar, med allt vad det innebär, men varför ska inte "pluggisarna" få göra det också?

För att de som inte pluggar ska få för sig att det inte är dem utan "pluggisarna" det är fel på? För att de lättare ska acceptera att betygen dalar, genom att skratta ut toppbetygseleverna? För att de helt enkelt försöker dölja avundsjukans spygröna färg genom att pissa de ambitiösa i ansiktet?

"IG-barnen" inbillar sig att det enda "MVG-barnen" gör är att plugga, medan de själva har bättre saker för sig; de har ju faktiskt "ett liv". Någon måste ju hålla städpatrullen in business genom att spya ner toaletter och någon annan måste se till att polisen inte vakar runt festställen helt i onödan. Dessutom måste man ju utmana vakterna! Varför finns de annars där om inte för att man ska testa sina inövade Tekken 4-skills i verkliga livet?

I mitt hemland äras de som pluggar, men här är det snarare tvärtom. Man skäms nästan över sina betyg, och skäms man inte över dem så skryter man. Det är inte okej att vara glad över ett MVG som man har kämpat för eftersom det finns stackare som fått G och det är "plugghästarnas" uppgift att inte få dem att känna sig som losers. Så inte nog med att man blir kallad en plugghäst, man får inte vara stolt över det eller det man har presterat.

Men hur mycket "coolare" är det egentligen att ränna ute på gatorna och supa varje helg, än att sitta hemma med en bra bok? Och hur mycket bättre är det att sitta och råplugga kvällen innan tills man känner smaken av läroboken i munnen, än att repetera en timme och klara provet galant eftersom man börjat plugga i tid? Eftersom man har betett sig som en "pluggis" och faktiskt brytt sig om både sig själv och sitt resultat. Det enda "de coola" gör, är att pissa sig själva i ansiktet.

Dagen då "plugghäst" anses vara en komplimang gryr snart och då lär "de coola" ångra att de inte skaffade bättre förutsättningar för ett fortsatt liv.

AzZe