Hoppa till huvudinnehåll
Krönika

Närhetens helande kraft

Kan starka sociala relationer göra oss friskare? Kan känslan att vara älskad, eller åtminstone omtyckt och respekterad, till och med öka produktiviteten och lönsamheten på en arbetsplats?
Dag Bremberg, Mats Andersson Publicerad 21 december 2010, kl 10:01

När min kollega Karin en dag kom till jobbet strålade hon på ett nytt sätt. Hennes skratt förgyllde fika-stunden och hennes handlingskraft på det följande mötet var anslående. Dag efter dag lärde jag känna en tidigare dold del av hennes personlighet. Hennes stressade och ofta problemorienterade arbetssätt hade ersatts av lugn, glädje och handlingskraft. Senare förstod jag att bakom förändringen låg en kärleksrelation.  

Genom åren har det forskats mycket kring betydelsen av sociala relationer och hur det påverkar vårt välbefinnande och därmed hur vi möter vår omgivning. Sambandet mellan
till exempel fysisk beröring och hälsa noterades redan på 1200-talet, när den tyske kejsaren Fredrik II utförde ett synnerligen korkat experiment. Det gick ut på att ta reda på vilket språk barn skulle tala om de växte upp utan att höra någon tala. Han tog flera nyfödda barn från sina mödrar och lämnade dem till sköterskor som förbjöds att röra vid barnen eller tala med dem. Spädbarnen lärde sig aldrig något språk eftersom alla dog innan de kunde tala. Eller som man konstaterade efter detta fasansfulla experiment: "De kunde inte leva utan smekningar."

Fysisk närhet kan inte ersättas med något annat. Men jag är säker på att vi når större framgångar tillsammans genom att i ledarskapet ge mental närhet, en genuin närvaro i mötet med andra människor. Hur möter du dina medarbetare i en stressad vardag? Visar du uppskattning och respekt? När gav du din personal en mental smekning senast?

Mats Andersson