Hoppa till huvudinnehåll
Krönika

Att leda i motvind

Nina Karlsdotter Publicerad 10 december 2012, kl 12:25

Kris i världen och kaos i företagets senaste idé till omorganisation. Merparten av de chefer jag träffar, befinner sig dagligen i detta. De är trötta, slitna och frustrerade. Vi hanterar situationen på olika sätt, allt från att stoppa huvudet i sanden till att slåss för överlevnad.  

Marie, en enhetschef på ett tjänsteproducerande företag, berättar så här:

"Jag är så less på denna röra, jag vill ha arbetsro! Hur ska jag kunna leda mina medarbetare när det blåser motvind hela tiden? Just nu kämpar jag med att leverera nästa kvartalsrapport! Under tiden hinner ledningen kommunicera nya direktiv och personalen håller på att gå på knäna. Till råga på allt så tog ledningen med oss alla på en inspirationsföreläsning förra veckan! Föreläsaren citerade lite klämkäckt vad Mao Zedong sagt om förändring. Vi blev både arga och besvikna över detta - ingen förstår hur vi har det!"

"När förändringens vind blåser bygger en del vindskydd och andra bygger väderkvarnar."

Med stor respekt frågade jag Marie följande; "Jag vet inte hur det är för dig, men kan det vara så att det är i motvind som du verkligen lär dig hur du ska leda i medvind?" Hon blev helt tyst och bröt sedan ut i ett underbart skratt. "Ja, du har verkligen en förmåga att få mig att tänka tvärtom! Men hur gör man då?"

Det finns inte bara ett enkelt svar på frågan hur du ska göra, dock tror jag att några av följande punkter kan hjälpa till:

1. Skapa en klar bild över vart du själv är på väg och ha koll på din egen karriärplanering. Det hjälper dig att fatta kloka beslut om din egen framtid.

2. Ha en uppdaterad cv. Där har du formulerat din målsättning i nästa steg, dina bästa kompetenser och dina viktigaste erfarenheter som ledare.

3. Låt organisationen fokusera på kärnverksamheten, och se till att bli ännu bättre på det ni redan gör.

4. Satsa på att höja medarbetarnas kompetensnivå kopplat till kärnverksamheten. Höj också förväntningarna på alla i organisationen och ge dem möjligheter att lyckas.

5. Ha en öppen och transparent kommunikation. Var ärlig med hur det ser ut och involvera många, även om det är obekvämt.

Nina Karlsdotter