Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Mobbning mellan kabinpersonalen på SAS

SAS kabinpersonal vittnar om en usel arbetsmiljö. Enligt en ny undersökning utsätter de anställda varandra för mobbning, diskriminering och sexuella trakasserier. Och det är cheferna som pekas ut som det största problemet.
Linnea Andersson Publicerad 19 augusti 2015, kl 15:27
Fredrik Varfjell/TT
Två enkätundersökningar visar på en arbetsmiljö med mobbning och trakasserier bland SAS kabinpersonal. Fredrik Varfjell/TT

Arbetsmiljön för SAS kabinpersonal i Stockholm är usel. Det skriver TT, som tagit del av den undersökning som SAS genomförde tillsammans med skyddsombuden i juni i år.

Av de 387 medarbetare som svarat uppger 170 att de känt sig diskriminerade, 109 att de upplevt mobbning och 38 att de utsatts för sexuella trakasserier. Men problemen är inget nytt. Redan 2012 gjordes en liknande undersökning och sedan dess har flera problem förvärrats, medan andra har blivit bättre.

Enligt uppgifter till TT verkar problemen endast gälla kabinpersonalen och rör ofta relationen mellan arbetsledare och underlydande. Kabinpersonal på flygbolaget berättar att en del medarbetare försöker anpassa semesterar och ledigheter för att undvika att arbeta med vissa arbetsledare.

”Jag tror att det är en speciell situation på vår arbetsplats, eftersom det ofta är kvinnor som ägnar sig åt sexuella trakasserier och mobbning”.

- Vi tar det på största allvar. Vi har nolltolerans för det här, säger Henrik Edström, pressansvarig på SAS.

Personal vittnar dock om att problemen har uppmärksammats flera gånger tidigare, men att den som påpekat problemen ofta pekats ut som ”överkänslig gnällspik och hånats av arbetsledare”. Att det är just arbetsledare som mobbar och trakasserar gör det svårare för den som är utsatt att berätta om det.

På frågan om vad organisationen gör åt saken när cheferna själva är en del av problemet svarar Henrik Edström:

- Jag kan inte kommentera om det är så. Om vi får rapporter om diskriminering och trakasserier så är det klart att vi utreder det, säger han.

För att få stopp på mobbningen och trakasserierna ska personalen nu utbildas. 
 

Kollega har sökt klubben utan att få någon kommentar.

Linnea Andersson
[email protected]