Före jul beslutade fack och arbetsgivare att skjuta upp förhandlingarna om det nya omställningsavtalet.
- Det är ungefär samma läge nu, vi står en bit ifrån varandra, säger Niklas Hjert, som leder PTK:s förhandlingschefsgrupp.
Men i förra veckan träffade parterna finansminister Anders Borg och arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson. Från PTK kom Niklas Hjert tillsammans med ordförande Cecilia Fahlberg.
- Ministrarna signalerade angelägenheten och sin vilja att bidra med det de kan, säger Niklas Hjert.
Tidigare har det framkommit att det finns en splittring inom PTK. Bland annat har Saco-företrädare sagt nej till stora förändringar i turordningen.
- Jag kan bara förhålla mig till de beslut som fattats inom PTK. PTK-styrelsen tog ställning för vad vi skulle uppnå och vad vi var beredda att acceptera för förändringar i turordningsreglerna.
Problemet ligger i stället i att komma överens med arbetsgivarsidan, som vill ha mer långtgående förändringar i turordningsreglerna än PTK är villiga att gå med på. Men trots att förhandlingarna kärvar hoppas Niklas Hjert fortfarande på framgång.
- Vi har inte kastat in handduken, det här är oerhört angelägna och viktiga frågor.
Fakta omställningsavtalet: |
Över 32 000 företag med sammanlagt 850 000 privatanställda tjänstemän är anslutna till trygghetsrådet TRR. Det innebär att tjänstemännen omfattas av ett omställningsavtal som ger dem rätt till stöd och i vissa fall ersättning om de blir av med jobbet på grund av arbetsbrist. Avtalet gäller även dem som inte är medlemmar i facket. |
Det här vill facket och arbetsgivarna: |
PTK och Svenskt Näringsliv förhandlar just nu om ett "utvecklat" omställningsavtal. Båda parter vill ha vissa förändringar: Facket vill få till ett system för kompetensutveckling och att visstidsanställda och personer som sägs upp på grund av ohälsa omfattas av omställningsavtalet, något de inte gör i dag. Arbetsgivarsidan vill se ändringar i turordningsreglerna och öka möjligheten att ha kvar anställda med speciell kompetens som anses nödvändig för verksamheten. |
(Källa: PTK, TRR och Unionen)