Annons
Annons
 • De företag som kan tänka sig ta emot minst 100 nyanlända inom en treårsperiod blir extra omhuldade av Arbetsförmedlingen. Foto: Scanpix

100-klubben hjälper nyanlända få jobb

Publicerad 13 oktober 2015, kl 15:35

De företag som under tre år kan ge minst hundra nyanlända personer jobb ska få direktlinje in till Arbetsförmedlingen. Flera stora företag har visat intresse av att gå med i den så kallade 100-klubben.

Regeringen presenterade under måndagen en ny jobbåtgärd i syfte att hjälpa fler nyanlända in på arbetsmarknaden. De företag som kan tänka sig ta emot minst 100 nyanlända inom en treårsperiod blir extra omhuldade av Arbetsförmedlingen. Arbetsgivarna ska bland annat kunna ringa ett visst telefonnummer och inom tre dagar bli kontaktade av någon på förmedlingen. De ska också kunna få skräddarsydda insatspaket utifrån sina specifika behov.

- Flera företag som vi varit i kontakt med vittnar om att de har jättebehov av arbetskraft och att hitta rätt typ av arbetskraft, men arbetsgivare har haft svårt att veta vart de ska vända sig och vilka resurser det finns att tillgå. Nu får de en telefonlinje och stöd från nationellt håll, säger Natali Sial, pressekreterare på arbetsmarknadsdepartementet.

Hittills har Sweco, Riksbyggen, Ragn-Sells, Axfood och Hemköp deklarerat att de gått med i klubben och erbjudit arbete åt minst 100 nyanlända. Men fler företag har under tisdagen hört av sig och anmält sitt intresse.

- Vår kundtjänst har tagit emot ett femtontal samtal under dagen, men det har också varit en febril aktivitet ute på våra lokala kontor runt om i landet. Både stora och små företag har hört av sig och alla är lika välkomna. säger Goran Sehovac, strateg på Arbetsförmedlingen.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
 • Läs även...

  Lista: Här ökade tjänstemannajobben mest

  Trots coronapandemi ökade tjänstemannajobben, med krav på högskolekompetens, under 2020. Här är listan över de regioner där tjänstemannajobben ökade mest.

 • Läs även...

  Kerstin, 74, fick nytt jobb

  Passé vid 73? Inte Kerstin Håglin, 74 år, som precis börjat på ett nytt jobb.
  – Folk blir väldigt provocerade av att jag fortfarande vill jobba, säger fastighetscontrollern Kerstin och uppmanar äldre att inte ge upp jobbsökandet.

 • Läs även...

  De fortsatte jobba efter 65

  Allt fler jobbar efter 65 – trots seglivade fördomar om äldres arbetsförmåga. För Ann-Mari Niklasson krävdes det en stroke innan hon motvilligt drog sig tillbaka vid 80.

 • Läs även...

  Fackets lättnad efter regeringens besked

  Efter irritation, frustration och en del oro, kom igår en ljusglimt för Cementas anställda på Gotland. Regeringen förlänger företagets kalkbrytning.
  – Det ger oss ett andrum, säger Roger Lehrberg, fackklubbsordförande.

 • Läs även...

  40 000 nya jobb för tjänstemän

  Det har blivit 100 000 färre arbetarjobb under pandemin. Samtidigt har tjänstemannajobben ökat med 40 000. Det visar Unionens nya konjunkturprognos, där de spår 4,2 procent tillväxt i år.

 • Läs även...

  Debatt: Vad gör du för att rädda jobben?

  Nu krävs att vi alla är förändringsbenägna. Det är dags att fundera över hur du kan stötta andra och bidra till tillväxt och framtidstro, skriver debattören Erika Gemstad.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Fler söker bostadsbidrag - svårt att betala hyran

  Högre arbetslöshet till följd av coronapandemin har gjort att fler unga vuxna ansöker om bostadsbidrag för att ha råd att betala hyran. Det visar en rapport från Försäkringskassan om hur uttaget av olika socialförsäkringar sett ut under pandemin.

 • Läs även...

  Fick rätt mot a-kassan – får 170 000 kronor

  Anna Ludvigsson blev avstängd från a-kassan, krävdes på återbetalning och kunde inte betala sin hyra. Efter insats från facket backar a-kassan och betalar de 170 000 kronor i ersättning som Anna annars skulle gått miste om.