
Förra året omfattades nästan 3,6 miljoner anställda av kollektivavtal, inklusive hängavtal. Sammanlagt finns det 572 olika kollektivavtal inom privat sektor, statlig sektor samt inom kommuner och landsting. Omkring en halv miljon arbetstagare är dock utan avtal.
Med kollektivavtal har du rätt till löneförhöjning. Men varifrån kommer pengarna och vem bestämmer hur de fördelas? Vad ger kollektivavtalet i din plånbok?
Trots många uppenbara fördelar med att omfattas av kollektivavtal förekommer myter, missuppfattningar och till och med ren smutskastning av kollektivavtal. Här reder Unionens ombudsman Gunilla Krieg ut fem myter.
Utan kollektivavtal kan det bli dyrt att vara sjuk. En undersökning visar att du i snitt får 2 500 kronor mindre i månaden om du blir sjuk, jämfört med om det finns avtal på ditt företag. Dessutom påverkas pensionen negativt.
Vanligast är kollektivavtal inom industrin, där 67 procent av företagen hade avtal 2010. Däremot är det betydligt glesare inom tjänstesektorn, där bara 38 procent hade avtal samma år. Sämst på att teckna kollektivavtal är företag med upp till 50 anställda.
Förra året gjorde Unionen en särskild satsning för att få till schysta villkor i trafikskolebranschen. Satsningen ledde till att flera trafikskolor i Malmö och Lund tecknade kollektivavtal.
Här kan du lära dig mer om kollektivavtal eller räkna ut vad ditt avtal är värt för just dig.