
Av avtalets 2,2 procent utgör 0,2 procent avsättningar till delpensionen eller flexpensionen. Utöver nivån och längden har man kommit överens om att tillsätta arbetsgrupper om arbetsmiljön och jämställdheten.
- Vi, Facken inom industrin, hade fyra gemensamma krav: att få löneökningar som ger våra medlemmar reallöneökningar, att få ytterligare avsättning till flexpensionen och ett förbättrat arbete för jämställdhet och arbetsmiljö. Vi lyckades på samtliga områden, konstaterar Martin Linder.
Arbetsgivarna ger uttryck för en mörkare syn på det nyss träffade avtalet.
- Det är bra att vi har tecknat ett avtal. Det ger oss möjlighet att få ordning på arbetsmarknaden. Men vi tycker att nivån blev för hög. Det stärker inte vår konkurrenskraft, det kan gå ut över jobben i Sverige, säger Åke Svensson, Teknikföretagens vd.
En sak som båda parter är ense om är dock vikten av att den överenskomna nivån nu ska bilda det så kallade märket, det vill säga nivån på löneökningarna även på övriga delar av arbetsmarknaden.
- Nu måste vi jobba tillsammans för att de andra parterna ska respektera avtalet, säger Per Hidesten, Industriarbetsgivarnas vd.