2008 stramades reglerna upp för att få sjukersättning. Den försäkrades arbetsförmåga ska vara stadigvarande nedsatt och alla rehabiliteringsåtgärder uttömda. Men trots att arbetsförmågan inte beräknas bli bättre ska Försäkringskassan göra en ny utredning inom tre år, för att se om förutsättningarna har förändrats.
På uppdrag av regeringen har Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, undersökt vad de nya utredningarna gör för nytta, hur ofta de görs och om man tar nya beslut om ersättning. Resultatet visar att de är meningslösa. Av alla utredningar som görs ändras ersättningen endast i två procent av fallen. Och av de två procenten är det dessutom i sju av tio fall den försäkrade själv som tar initiativ till förändringen.
En ny utredning ska innehålla både en bedömning av arbetsförmågan och om det finns några rehabiliteringsåtgärder som kan förbättra tillståndet. Handläggaren bör ta ny kontakt med den försäkrade som också bör vara insatt i utredningen och dess resultat.
Men även här råder stora brister. Endast 19 procent av de akter som granskats innehåller dokumentation om alla de momenten. Myndigheten baserar de nya utredningarna på intern information, begär inte in medicinska underlag och har ingen personlig kontakt med den försäkrade.
Arbetet med de nya utredningarna är så lågprioriterat på kassan att man förra året övervägde att lägga ned arbetet. ISF ifrågasätter därför vilken roll de nya utredningarna, som enligt lag ska utföras, har. Och vad man vill att de ska ha för effekt.