
Arbetsgivarna tror på framtiden. Det är tydligt i Arbetsförmedlingens nya prognos som bygger på intervjuer med cirka 11 000 privata arbetsgivare och offentlig verksamhet.
Optimismen omfattar i stort sett alla branscher. 144 000 nya jobb spås komma till under 2016 och 2017.
Med den arbetsmarknaden blir det allt enklare att få jobb. Inom vissa sektorer kommer det till och med uppstå brist på utbildad arbetskraft, vilket kommer att hämma expansionen.
Men det finns också en annan sida av myntet. En allt större andel av de arbetssökande tillhör grupper med väldigt lång väg till arbete, nästa år kommer tre av fyra inskrivna på Arbetsförmedlingen tillhöra de mest utsatta arbetslösa. Dessutom kommer det stora antalet nyanlända göra att antalet inskrivna arbetslösa ökar.
Kombinationen av brist på arbetskraft och arbetssökande som saknar utbildning som gör dem matchningsbara innebär en stor utmaning, påpekar Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Söberg, som menar att det inte är något som AF kan lösa på egen hand. Det krävs också förändringar inom bland annat bostadssektorn och utbildningsväsendet, anser han.
- Vi har inte sett något enskilt förslag som i ett Alexanderhugg skulle lösa hela den här utmaningen, vi tror snarare på en ganska pragmatisk, reformistisk reformagenda där hellre ett antal mindre förslag får verka, säger Mikael Sjöberg.
Enligt prognosen kommer arbetslösheten i år hamna på 6,9 procent för att nästa år sjunka till 6,6 procent. Jobben ökar främst inom privat och offentlig tjänstesektor, men även inom byggsektorn. Många jobb kommer att skapas inom de delar av tjänstesektorn som är beroende av hushållens konsumtion, exempelvis handeln samt hotell och restaurang.