Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Fackligt förtroendevald får rätt till a-kassa

En undersköterska som även var regionalt ombud för Kommunal har rätt till ersättning från a-kassan även för det fackliga arbetet. Det konstaterar kammarrätten i Göteborg i en principiellt viktig dom. För förtroendeuppdrag som facket betalar ger inte alltid rätt till a-kassa.
Sandra Lund Publicerad 19 mars 2014, kl 13:57

Att ha ett fackligt förtroendeuppdrag som tar mycket tid ger inte per automatik rätt till ersättning från a-kassan för den som blir arbetslös. Det finns ingen lag eller några regler som konkret talar om vad som gäller för förtroendevalda i det läget.

Därför kan olika a-kassor fatta olika beslut. Och domstolar kan döma olika. Det finns en praxis om att förtroendeuppdraget ska omfatta 40 procent av arbetstiden för att det ska räknas in i ersättningen från kassan. Men i en färsk dom från Kammarrätten i Göteborg räckte 30 procent.

Det handlar om en undersköterska som också hade ett fackligt uppdrag som regionalt ombud för Kommunal. Ett uppdrag hon fick ersättning från facket för. Men när hon blev arbetslös ansåg a-kassan inte att det fackliga uppdraget kunde jämställas med förvärvsarbete. Hon överklagade. Och förvaltningsrätten gav kassan rätt. Hon överklagade. Och nu gör alltså Kammarrätten en annan bedömning.

Det oklara läget för företroendevalda har fått den parlamentariska socialförsäkringsutredningen att lämna ett lagförslag på området, redan innan den stora utredningen ska vara klar. Förslaget går ut på att den som har ett förtroendeuppdrag alltid ska söka tjänstledigt (om man vill att det ska räknas in vid eventuell arbetslöshet). Då ska man också få ersättning från a-kassan som om man hade jobbat hela tiden.

Är du receptionist och har ett fackligt uppdrag som tar 25 procent av din arbetstid, ska du alltså ta tjänstledigt 25 procent, och sedan ha rätt till a-kasseersättning som om du hade jobbat hundra procent.

Förslaget är ute på remiss. Går det igenom ska den nya lagen träda i kraft den första januari 2015.

A-kassa

Unionens a-kassa ska synas för långa väntetider

Unionens a-kassa är återigen under lupp. Orsaken är de långa handläggningstiderna.
Lina Björk Publicerad 25 mars 2024, kl 15:39
Till vänster fasadskylt till Unionens a-kassa, till höger en hand som håller i ett stoppur.
Unionens a-kassa granskas av IAF med anledning av de långa väntetiderna. Foto: Ola Rennstam/Colourbox.

Enligt Inspektionen för arbetslöshetsersättning (IAF), som är den tillsynsmyndighet som ska granska Sveriges alla a-kassor, har Unionens a-kassa den längsta väntetiden av alla. Just nu får den som väntar på besked från a-kassan ha tålamod i genomsnitt sju veckor. Men många har väntat betydligt längre än så. 

I september förra året startade IAF ett tillsynsärende mot Unionens a-kassa, med anledning av de långa väntetiderna. Då var den som längst tio veckor. Ultimatumet från myndigheten löd: få ner handläggningstiderna till fem veckor innan årsskiftet annars kan statsbidraget helt eller delvis dras in.

IAF startar tillsynsärende – igen

I december hade man klarat kravet, men nu har väntetiden ökat igen och IAF har återigen beslutat att inleda ett tillsynsärende mot Unionens a-kassa. Syftet är enligt myndigheten själva att ”följa upp arbetslöshetskassans prioriteringar och arbetssätt”