Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Egenföretagare? Se upp med a-kassan!

Bosse Eklund lade ner sitt företag i december 2015. Ännu är han inte överens med Unionens a-kassa om ersättningsnivån. Han anser att han bara får hälften av vad han har rätt till.
Publicerad
Anna-Lena Lundqvist
När Bosse Eklund la ner firman trodde han att a-kassan skulle baseras på det senaste årets taxerade inkomster. Men a-kassan tyckte annorlunda. Anna-Lena Lundqvist

I hela sitt liv har Bosse Eklund jobbat med försäljning, ofta på resande fot. 2013 startade han ett glasögongrossistföretag. Det gick bättre och bättre för varje år, men ändå inte så bra som han hade förväntat sig.

Han gjorde allt själv, reste runt och sålde, skötte administration och packning – det blev 90-timmarsveckor. Han hade satt upp en nivå där han vill vara efter tre år, men dit nådde han inte.

– Då tog jag ett resonemang med min fru om att jobba så mycket för så lite ersättning. Och beslutade mig för att lägga ner. Jag ville sköta allt snyggt, så i stället för att gå i konkurs betalade jag alla räkningar och likviderade företaget, säger Bosse Eklund.

Detta var hösten 2015. Efter nyår lämnade han in alla papper till a-kassan och Skatteverket. Han fick besked att hans ersättning skulle baseras på den senast registrerade taxerade inkomsten, det vill säga den taxerade inkomsten enligt 2014 års deklaration.

Detta trots att hans omsättning året efter hade varit betydligt högre. Företaget hade gått bättre och bättre för varje år. Han såg därför till att få nästa års deklaration färdig så snart som möjligt – i hopp om att få tillgodoräkna sig den högre inkomsten.

– En handläggare ringer och säger att ”vi har beslutat att inte ta hänsyn till 2015 års deklaration”. De har tydligen hittat något gammalt fall, som bildat prejudikat, som de stödjer sig på. Om man följer 2015 års deklaration så borde jag vara berättigad till en a-kassa som baseras på en inkomst som är 56 procent högre, säger Bosse Eklund.

Av Unionen Egenföretagare kan han inte få någon hjälp eftersom man där inte tar ställning i enskilda ärenden. Bosse Eklund har överklagat a-kassans beslut två gånger och kommer nu driva frågan vidare i nästa instans, Förvaltningsrätten i Göteborg.

– Jag kommer inte ge mig. Men jag känner mig ändå maktlös. Man är inte heller någon bra jobbsökare när man har den här pressen på sig. I mitt fall så räddar min fru upp ekonomin. Men det ska inte ha med saken att göra. Det här är en principfråga, säger han.
 

CAJSA HÖGBERG
cajsa.hogberg@kollega.se

A-kassans kommentar

Jeanett Mandl, Försäkringsansvarig vid Unionens a-kassa, är inte insatt i Bosse Eklunds fall, men känner till hur reglerna fungerar:

– När man gör en prövning av dagsförtjänsten så baserar den sig på det senaste beslutet om slutlig skatt. Den prövas alltid vid det tillfälle då man söker ersättningen. I hans fall har man troligen fastställt ersättningsrätten till 2014 års beslut om slutlig skatt. Taxeringsbesluten släpar ju.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
A-kassa

Unionens a-kassa höjer avgiften

I mars blir det dyrare att vara med i Unionens a-kassa. Anledningen är bland annat att arbetslösheten har stigit – och att medlemmarnas inkomster har ökat.
David Österberg Publicerad 13 januari 2025, kl 13:42
Unionens a-kassa dyrare 2025. Till vänster några svenska mynt, till höger Unionens a-kassas kontor.
Nu blir a-kassan dyrare. Unionens a-kassa höjer avgiften från och med den 1 mars. Höjningen beror bland annat på högre arbetslöshet, enligt Unionens a-kassa som kämpat med långa väntetider och krånglande datasystem. Foto: Martina Holmberg/TT och Mats Thorén.
Harald Peterson
Harald Peterson Mattias Lindbäck

Den 1 mars blir det dyrare att vara medlem i Unionens a-kassa. Månadsavgiften höjs från 140 kronor till 160 kronor. Höjningen har flera skäl, enligt Harald Petersson, kassaföreståndare.

– Vi ser en total kostnadsökning i samhället, och vi ser framför allt att finansieringsavgiften till staten har ökat väsentligt, säger han.

Alla a-kassor betalar en finansieringsavgift till staten. Avgiften täcker en del av statens utgifter för arbetslöshetsersättningen. Hur hög avgiften är beror på hur många medlemmar en a-kassa har, hur höga inkomster medlemmarna har och hur hög arbetslösheten är.

Arbetslösheten ökade 2024

Under 2024 ökade arbetslösheten bland Unionens a-kassas medlemmar, jämfört med 2023. I snitt var arbetslösheten 2,55 procent per månad förra året, mot 1,83 procent året innan. Dessutom ökade deras inkomster.

Omkring 75 procent av medlemsavgiften går till finansieringsavgiften. Resten använder Unionens a-kassa för att bekosta sin verksamhet.

Varför höjs avgiften så drastiskt? Flera andra a-kassor höjde sina avgifter med omkring tio kronor förra året.

– Drastiskt är ett för starkt ord. Vi har inte höjt avgiften på ett par år, medan andra kanske i stället höjt i omgångar. Dessutom är vi den a-kassa som har de största volymerna och som betalar ut mest ersättning av samtliga a-kassor, vilket också har en påverkan. Att vara medlem i en a-kassa är fortfarande en billig försäkring, säger Harald Petersson.

Många medlemmar fick vänta länge på sina första utbetalningar under 2022, 2023 och delar av 2024. Ser ni en risk att höjningen skapar irritation mot den bakgrunden?

– Vi är ödmjuka inför det. Samtidigt är höjningen en signal om att vi fortsätter att säkra och utveckla vår verksamhet för att kunna hantera nuvarande och kommande utmaningar. I oktober börjar den nya arbetslöshetsförsäkringen gälla samtidigt som den gamla lever vidare under ett par år. Vi säkerställer att vi kan hantera parallella försäkringar under övergångsperioden.