Hoppa till huvudinnehåll
Digitalisering

Allt du behöver veta om kryptering

I alla tider har människan haft behov av att ha hemligheter. I dagens digitala värld använder vi kryptering. Ett krypterat meddelande ser ut som mumbojumbo för alla som inte har nyckeln som låser upp det.
David Österberg Publicerad
Manligt dolt ansikte med kod och siffror.
Kryptering är inget nytt, redan Julius Caesar använde sig av ett krypterat alfabet. Foto: Shutterstock

Caesarkrypto

Under romerska rikets glansdagar använde Julius Caesar kryptering i brev till sina fältherrar. Det byggde på att alfabetet förskjuts. A skrevs som E, B skrevs som F, C skrevs som G, och så vidare.

Enigma 

När radiotrafiken ökade på 1900-talet blev det viktigt att kunna sända hemliga meddelanden. Det var bökigt att kryptera och dekryptera. Det blev lättare när Arthur Scherbius uppfann en kryptomaskin, Enigma. Med den gick det snabbt att göra ett oläsbart meddelande läsbart.

Läsbar e-post

E-post är inte så hemlig som man kan tro. Både e-post och internetleverantören kan se dina brev. Använder du jobbmejlen kan även arbetsgivaren se dem.

Pretty Good Privacy

Den vanligaste krypteringstekniken kallas PGP och skapades av amerikanen Philip Zimmerman. Han blev upprörd när myndigheterna ville ha rätt att ta sig in i alla krypteringsprodukter, så han byggde PGP med öppen källkod, skrev ner den och tryckte den som bok. Då skyddas den av tryckfriheten.

För att skicka meddelanden med PGP måste båda parter ha programmet installerat. Texten skrivs och krypteras med mottagarens nyckel till bokstäver utan synbar ordning och klistras in i ett mejl. Mottagaren dekrypterar meddelandet med sin nyckel.

Truecrypt

För att kryptera en fil måste du använda ett program som Truecrypt. Det skapar ett virtuellt kassaskåp där du kan lägga filer. Bara den som har rätt lösenord kan öppna skåpet.

Flera medier

... använder sig av krypteringstjänster på sina hemsidor för att tipsare ska kunna lämna uppgifter helt anonymt.

App-kryptering

Flera chattappar har inbyggd kryptering. Den senaste versionen av Whatsapp har till exempel automatisk kryptering av alla meddelanden.

Facebooks Messenger har en krypteringsfunktion. För att skicka krypterade meddelanden trycker man på ”hemlig”. Det går även att ställa en timer som raderar meddelandet efter en viss tid.

Edward Snowden

Den som vill chatta som Edward Snowden kan ladda ner appen Signal. Även den skickar krypterade meddelanden mellan enheter.

Under radarn

Regeringen utreder om brottsbekämpande myndigheter ska få använda hemlig dataavläsning, att spionprogram placeras i misstänkta brottslingars datorer. Programmet kan läsa meddelanden innan de krypteras.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Digitalisering

Jonglör eller spöke – vem är du på jobbet?

Är du osynlig som ett spöke i den interna chatten och har kameran av på möten? Eller gör du hjärtan till kollegorna medan du jonglerar barn med kamera på? Vi listar fem vanliga personlighetstyper på det hybrida kontoret.
Elisabeth Brising Publicerad 18 december 2024, kl 06:04
En person utklädd till spöke står vid en dator.
Känner du dig som ett osynligt spöke på det hybrida jobbet? Eller kanske som en jonglerande bläckfisk med jour 24/7? Det digitala landskapet har även kristalliserat ut konservativa "det-var-bättre-förr-are", spralliga rookies och flexibla karriärister. Foto: Shutterstock

 Jonglören: ”Skynda, skynda – nu är det bråttom”

Dagen börjar med ett högaffektivt skrik mot vinterkläder. På något sätt kommer barnen i tid till sina institutioner. Hemma hos jonglören plingar jobbmejlen parallellt med förskolans notiser om löss och magsjuka. Jonglören tar ett djupt mindfulness-andetag och försöker jobba ikapp förra veckans vabb. 

Den här gruppen får mest gjort hemma, tycker de själva. En slipper restid, kan spara in på hunddagis och hämta telningarna nästan i tid. Distansmöjlighet och flex är ett krav på den moderna arbetsgivaren. Telefonmöten hålls med avbrott för hostattacker och begäran om ”Mer skärmtid!”. 

Jonglören dyker visserligen in på kontoret ibland, men mest för att dela varmt kaffe och överlevnadstips med andra småbarnsföräldrar. 

Spöket: ”Ingen ser vad jag gör”

Träffas är väl rätt onödigt sedan internet uppfanns, tycker Spöket. Därefter var pandemin det bästa som hänt i arbetslivet. Äntligen blev det okej att jobba hemma utan jobbig interaktion med en komplex jobbfamilj man fick på köpet med lönen. 

Bu! Likt en osalig ande kommer Spöket ibland in på kontoret vid fullmåne, eller gör en blek tumme upp i chatten för att visa att hen lever på andra sidan. 

Men meningslöst småprat, sega möten och prat om privatliv borde förbjudas på arbetstid, tycker Spöket. Hen vill bara få jobba på - i fred. Dessutom är Spöket en osynlig stjärna. Jobbet blir bra gjort, även om inget vet riktigt hur eller av vem. 

Förändringsmotståndaren: ”Allt var bättre förr”

När Förändringsmotståndaren började sin karriär fanns det knappt datorer. Alla hade ett eget rum och var på kontoret jämt – sjuka eller ej. Man skrev ut sina papper i ordentliga högar. Det togs riktig fika, två gånger per dag, och var sak i tur och ordning. 

F-motståndaren sitter ofta (ensam) på ett lugn, en kunskap och en erfarenhet som inte alltid tas till vara på kontoret. 

Nuförtiden är visst alla hemma jämt - utom Förändringsmotståndaren. På kontoret måste man i och för sig gå runt som på högstadiet med sina tillhörigheter i ett litet skåp. Ingen har tid för kaffe och kaka, i stället stressar de runt och undrar varför de är så trötta.  

Rookien: ”Tänk om jag är en bluff?”

Jobba på plats eller hemma? Allt funkar! "Det känns som jag jobbar hårdast här". Tänker rookien. Och det är ofta den yngsta, nyanställda och konsultens lott. Rookien måste bevisa sig och göra grovjobbet som andra skyr. Morgon, sen kväll, helg och natt. Allt är okej så länge rookien känner att hen utvecklas och går framåt och det kommer lite uppmuntran  och beröm. AW – underbart! 

Rookien vill komma in i gänget, synas och klättra. Hen kan verka självsäker men inunder bultar ett känsligt hjärta. Var snäll mot rookien och hen kommer leverera tillbaka. Kritisera inte för hårt - rookiens värsta mardröm är att bli avslöjad som okunnig. 

Karriäristen: ”Gör det bäst själv

Vi måste få folk tillbaka till kontoret efter pandemin, säger Karriäristen (som ofta är chef). Möten (som hen ofta ska leda) funkar trots allt bäst på plats. 

Men samtidigt gillar Karriäristen själv friheten i att vara flexibel de dagar det passar en padeltid, nätverkande lunch eller dotterns konsert.

Karriäristen skulle aldrig få för sig att sjukskriva sig eller vabba. Numer kan ju alla kontorister jobba lite närsomhelst, varsomhelst och det är inget problem, i alla fall inte för Karriäristen själv som gärna tar mötena från Mallorca på julafton. 

Men det vore nog bra om medarbetarna själva var lite mer på plats. 

Rapporten Arbetspusslet

De fem karriärtyperna är hämtade från ISS enkät och rapport  Arbetspusslet som listar fem moderna ”medarbetarpersonas”. De ska enligt rapporten tas med ”en nypa salt”.