Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

Varsel på Apoteket AB

Statliga Apoteket AB slimmar bemanningen på huvudkontoret. 70 tjänster, varav de flesta i chefsledet, kommer att försvinna. Det är nästan var tredje anställd.
Ola Rennstam Publicerad 18 november 2014, kl 11:46
Roger Vikström/TT
Roger Vikström/TT

Konkurrensen på apoteksmarknaden är minst sagt hård. Apoteket AB har 3 500 anställda och har en marknadsandel på drygt 30 procent. För att kunna hålla fast vid sin position måste Apoteket AB effektivisera.

Den nya organsationen får främst konsekvenser på huvudkontoret i Solna. Översynen innebär att företaget slår ihop avdelningarna som i dag försörjer sjukhusen med medicin och den som arbetar mot konsumenter.

Det är framför allt chefer och personer med specialistfunktioner som berörs av omorganisationen. 70 befattningar ska bort men inga personer har varslats.

Gunilla Larsson, ordförande i Unionenklubben, anser att omorgansationen är nödvändig.
– Det är klart att det aldrig är positivt med varsel, men vi har en samsyn med företaget om att gå ihop och få till ETT fungerande apoteksföretag, det är något vi arbetat för i många år, säger hon.

– Vi har en uppsjö av chefer och det försöker vi komma åt nu genom att strukturerera upp organisationen på bättre sätt. Inga individer är varslade och vår ambition är att folk först och främst ska få andra befattningar.

Tanken är att omorganisationen ska vara genomförd den första februari nästa år.

Varsel

Ericssons storvarsel överraskade facket

Vilka verksamheter ska bort på Ericsson? Det är frågan Unionenklubbarna ställer när telekomjätten går ut och flaggar för att man minskar antalet anställda i Sverige med 1 200.
Johanna Rovira Publicerad 3 april 2024, kl 13:45
Ericsson logga
I slutet av mars varslade Ericsson 1 200 anställda i Sverige. Företaget hänvisar till en försämrad mobilnätsmarknad. Foto: Henrik Montgomery/TT

Strax före påsk avslöjade Ericsson i ett pressmeddelande att företaget ska krympa med 1 200 anställda i Sverige. För facken på Ericsson kom nyheten som en överraskning. 

Andreas Larsson

När företaget reducerat antalet anställda tidigare har vi kommit längre i vår dialog med arbetsgivaren. Nu var arbetsgivaren snabb på att dra i stora tofsen och vi är inte vana att stå där vi står, säger Andreas Larsson, ordförande för Unionens samarbetsorganisation inom Ericsson. 

Han har suttit i förhandlingar med arbetsgivaren och övriga fackliga organisationer på företaget som har omkring 14 500 anställda i Sverige, varav cirka 4 500 är medlemmar i Unionens åtta klubbar. Man har bland annat diskuterat nya målbilder för olika verksamheter.  

Det finns många frågetecken som vi jobbar på att räta ut. Exempelvis vad vi ska sluta göra och vad ska vi fokusera på framöver. Vi vill ju att det vi gör ska leda till något så stabilt som möjligt, säger Andreas Larsson. 

Han är trots allt hoppfull.

Vi tror att vi ska kunna göra något bra av detta ihop med företaget. Det finns ett samförstånd kring hur vi ska landa bra, men har lite olika syn på hur vägen dit ska se ut. 

För ett år sedan presenterade Ericsson ett sparpaket på 11 miljarder kronor som innebar att 1 400 tjänster försvann i Sverige.