Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Välkommen till nya kollega.se!

Vi har fått en ny sajt! Den är designad för att alltid finnas tillhands, genom att följsamt anpassa sig till den skärm du väljer att använda: stora datorn, plattan eller mobilen.
Susanna Lundell Publicerad 9 januari 2014, kl 11:26

Världen förändras och vi med den. Vi vet att du och Kollegas övriga 570 000 läsare vill ha koll på vad som händer i det privata näringslivet oavsett om ni söker information från datorn, surfplattan eller mobilen.

Det har vi tagit hänsyn till med vår nya responsiva sajt. Den nya tekniken är optimerad för alla plattformar och sajten anpassar sig enkelt efter varifrån du surfar utan att du behöver tänka på det. Allt för att underlätta för dig att hitta det du behöver snabbt!

Vi vet att våra läsare lever ett aktivt liv med brist på tid och fokus på att ha koll på vad som händer för att kunna fatta kloka beslut i arbetslivet. Det har vi tagit hänsyn till genom att göra det enklare för varje besökare att söka efter just det som är viktigt för henne eller honom.

Vår ambition är att förse dig som läsare med granskningar, nyheter och användbara tips i ny design som har hämtat inspiration, färg och form från papperstidningen. Vi hoppas därför att du kommer att känna igen dig, men också att du upptäcker att formgivningen är anpassad för nätet.

Nytt är också redaktionsbloggen som du även når via kollega.se. Här samlar vi kommentarer, analyser, recensioner recept och annat från vår vardag på redaktionen.

Varmt välkommen till din digitala kompis i arbetslivet!

Ledare

Hur nära ska chefen gå i utvecklingssamtalet?

Nu är tiden för utvecklingssamtalen på många arbetsplatser. Men hur personliga ska de vara egentligen?
Helena Ingvarsdotter Publicerad 13 februari 2024, kl 12:58
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör och ansvarig utgivare för Chef & Karriär samt Kollega. Foto: Klas Sjöberg.

Så här års håller vi utvecklingssamtal. Följer upp tidigare mål och skapar nya samt listar behovet av kompetensutveckling. Men syftet är även att nå ökad arbetsglädje och då måste samtalet dessutom bli personligt. Det är inte alla bekväma med, att hamna i fokus. Man kan vara blyg. Eller motståndare till upplägget.

”Varför ska vi utvecklas hela tiden? Räcker det inte att vi gör det vi ska?” Ungefär så sa en medarbetare till mig för många år sedan. Bakom låg, tror jag, en önskan att ”få vara som man är”. 

Räcker det inte att vi gör det vi ska?

Ska chefer försöka ändra beteenden? Jag tycker att det finns något som skaver med det – vi människor är olika och det är bra. Ett korrigerande kan skapa en känsla av att inte duga. Å andra sidan påverkar vissa beteenden andras arbetsmiljö negativt och måste stävjas.

Som så mycket annat i ledarskapet är det en balansgång, och lätt att kliva fel. Jag tror ändå på att våga gå nära, för ibland är det först då de viktigaste sakerna uppdagas – som att någon innerst inne inte trivs i nuvarande roll eller är på väg mot överansträngning.