Hoppa till huvudinnehåll
Anställningsvillkor

UR-medarbetare i upprop: ”Vi vågar inte vara sjuka i längre perioder”

Tre av tio medarbetare på UR är visstidsanställda. Nu riktar 68 medarbetare skarp kritik mot företagets personalpolitik. Unionen uppmanar samtidigt arbetsgivaren att vara tydlig med att vissa anställningar aldrig är tänkta att övergå i fasta tjänster.
Kamilla Kvarntorp Publicerad 2 april 2019, kl 11:42
Jessica Gow/TT
Jessica Gow/TT

Efter kritiken mot frilansarnas villkor på SVT har turen kommit till Utbildningsradion. I en debattartikel i Expressen beskriver 68 medarbetare som antingen är visstidsanställda eller nyligen har varit det hur både arbetsmiljön och kvaliteten på produktionerna påverkas negativt av att UR har satt i system att använda sig av visstidsanställningar.

Läs också: Otryggt för frilansare och vikarier på SVT

”När det gäller visstidsanställningar är UR sämst i klassen”, skriver de i artikeln.

Statistik från HR-avdelningen visar, enligt artikelförfattarna, att 30 procent av medarbetarna på UR saknar fast anställning. På SVT är motsvarande siffra 25 procent och på SR lägre.

Personalpolitiken slår hårt emot personalen.

”Många av oss har hunnit bli 30, en del av oss 40 och 50 år gamla och många har barn att försörja, men vi har fortfarande svårt att skriva under hyreskontrakt eller ta banklån eftersom vi saknar fast inkomst. De osäkra anställningarna gör att vi inte vågar framföra relevant kritik av rädsla för att uppfattas som krångliga. Vi vågar inte vara sjuka längre perioder och vi känner att vi ständigt måste prestera på topp, eftersom vi annars enkelt kan bli utbytta”, skriver artikelförfattarna.

Unionens klubbordförande på UR, John Naeslund, håller med om att det finns en risk att visstidsanställda håller en lägre profil än tillsvidareanställa och drar sig för att kritisera arbetsgivaren.

– De har ett sämre skydd än tillsvidareanställda och vågar ofta inte ställa lika höga krav, säger han.

Även de som har en fast anställning på företaget påverkas negativt av de många tidsbegränsade anställningarna.

– Att regelbundet behöva ta hand om dem som har visstidsanställningar innebär ett merarbete som kan upplevas som stressigt och skapa en negativ arbetsmiljö, säger John Naeslund.

Han uppmanar medlemmar som hamnar i konflikt med arbetsgivaren att vända sig till klubben.

– Om en medlem till exempel inte får sitt kontrakt förnyat kan vi ta en diskussion med arbetsgivaren om tolkningen av kollektivavtalet, säger han.

Han betonar även vikten av att arbetsgivaren är tydlig med vilken slags anställningskontrakt medarbetarna har.

– Jag förstår att man blir upprörd om den chef som sköter anställningarna har sagt att en visstidsanställning kan leda till en tillsvidareanställning – och det inte stämmer, och det aldrig har varit arbetsgivarens avsikt. Det är viktigt att vd och chefer på olika nivåer har samma bild av vad som gäller.

Det är inte bara medarbetarna som drabbas när arbetsgivaren missbrukar användningen av tidsbegränsade anställningar. Kvaliteten på produktionerna blir också lidande när en så stor andel av personalen har visstidsanställningar.

”En ständig rotation av visstidsanställda betyder att övriga medarbetare kontinuerligt behöver lägga arbetstid på att lära upp nyanställda, som efter några år försvinner från företaget och tar sin kompetens med sig. Den här bristen på kontinuitet leder i förlängningen till lägre kvalitet på våra produktioner”, skriver författarna till debattartikeln.

Anställningsvillkor

Osäker anställning kan leda till för tidig död

Den som byter ett dåligt jobb mot ett bra minskar risken att dö i förtid. Det visar en ny studie.
David Österberg Publicerad 14 september 2023, kl 06:30
En man håller sig för huvudet framför sin dator. Oskarp bild.
Ett kollektivavtal och en fast anställning kan minska risken att dö en för tidig död. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Hur vi har det på jobbet påverkar vår hälsa. I en studie från Karolinska institutet tittade forskarna på hur ett byte från en osäker till en säker anställning påverkade risken att dö.

– Ett byte minskade risken för att dö med 20 procent. Skillnaden var högre än jag hade förväntat mig. Det blir väldigt tydligt vilken påverkan anställningsförhållanden har när det handlar om dödlighet, säger Theo Bodin, en av forskarna bakom studien.

Låg lön dålig för hälsan

En osäker anställning präglas till exempel av låg lön, låg facklig anslutningsgrad och låg anställningstrygghet. I studien har forskarna inte undersökt varför osäkra anställningsförhållanden ökar dödligheten men Theo Bodin kan se flera förklaringar.

– En osäker anställning kan ge oro och stress. Det kan i sin tur leda till sömnstörningar, psykisk ohälsa och missbruk. Att inte kunna sova och att äta på oregelbundna tider ökar risken för övervikt, diabetes och högt blodtryck. Högt blodtryck kan ge hjärtinfarkt och stroke.

Svårare att få lån

En osäker anställning ger också praktiska problem eftersom det blir svårare att få lån och förstahandskontrakt.

– Anställningen påverkar också familjelivet och det sociala livet. Man vågar kanske inte tacka nej när man blir inringd och tvingas att organisera sitt liv kring de osäkra anställningsförhållandena, säger Theo Bodin.

I studien använde forskarna registerdata från drygt 250 000 anställda mellan 20 och 55 år i Sverige under åren 2006 till 2017.

Theo Bodin och hans kollegor ska nu mer specifikt titta närmare på orsakerna till den högre dödligheten. I oktober ska de dessutom publicera en handbok med förslag på hur arbetsmarknaden kan förändras till det bättre.