Hoppa till huvudinnehåll
Internationellt

”Tvångsarbete" på chartertvätteri

Vings och Fritidsresors hotell i Thailand fortsätter att använda ett tvätteri som kränker mänskliga rättigheter. Det enligt en granskning som gjorts av Fair Trade Center och Schyst resande. Researrangörerna tillbakavisar kritiken.
Ola Rennstam Publicerad 24 september 2014, kl 13:50
Malin Kjellqvist
De migrantarbetare som sköter tvätten åt hotell som charterbolagen Ving och Fritidsresor arbetar med utsätts för kränkningar och tvångsarbete, rapporterar Fair Trade Center. Malin Kjellqvist

Tvångsarbete är fortfarande är vardag för burmesiska migrantarbetare på ett tvätteri på Phuket som tvättar textilier åt hotell som Fritidsresor och Ving anlitar, enligt Fair Trade Center. Människorättskränkningarna uppdagades i en rapport från Schyst resande redan 2012, men trots detta har charterarrangörerna inte lyckats bidra till att förbättra situationen.

De burmesiska migrantarbetarnas pass och arbetstillstånd är fortsatt beslagtagna av arbetsgivaren, vilket innebär att de inte kan byta arbetsplats eller resa därifrån. "I praktiken utsätts de för tvångsarbete", skriver Fair Trade Center och Schyst resande i sin uppföljande rapport.

Elisabeth Åberg, utredare på Unionen och specialist på CSR-frågor, anser att kränkningarna av migrantarbetarna är oerhört allvarligt och efterlyser att charterbolagen tar sitt ansvar.

– Resebolagen har haft två år på sig att komma till rätta med de här allvarliga missförhållandena. Att det sker längre ner i leverantörskedjan är inget hållbart argument. OECD:s och FN:s regler för mänskliga rättigheter är klara på den punkten: Man har ett ansvar ner i leverantörsleden och en skyldighet att göra undersökningar där risken för brott mot mänskliga rättigheter är störst, säger hon.

– Detta är bolag som ingår i stora internationella koncerner. Ska man verka på marknader där det är stor risk för överträdelser måste man också ha resurser så att man inte kränker mänskliga rättigheter. Resebranschen ligger efter detaljhandeln i de här frågorna, där har man förstått att det måste göras sociala revisioner. Den här granskningsrapporten är en hjälp till företagen att uppmärksamma att det finns problem.

Magdalena Öhrn, informationschef för Ving Sverige, säger till TT att företaget ända sedan 2012, då man först fick vetskap om missförhållandena, agerat i samråd med Fair Trade.

– Situationen på tvätteriet på Phuket är självklart inte acceptabel. Men allt vi gjort för att försöka förbättra situationen för arbetarna har vi gjort i samråd med Fair Trade, därför är kritiken märklig, säger hon.

Även Fritidsresor tillbakavisar kritiken i ett pressmeddelande som publicerats på hemsidan:

"Fritidsresor påstås i den nya studien inte ha agerat sedan 2012. Det stämmer inte. Så sent som i maj 2014 gjorde Fritidsresor en generell inventering bland sina hotell i Phuket och Khao Lak avtalade inför vintersäsongen. Inget av hotellen som Fritidsresor har avtal med inför vintersäsongen 2014, anlitade tvätteriet i rapporten från 2012."

Internationellt

Unionen stöttar finska storstrejken

Över 40 000 privatanställda tjänstemän är i strejk mot den finska regeringens begränsningar av strejkrätten. Nu går Unionens ordförande Peter Hellberg ut till stöd för de strejkande, i ett uttalande som Kollega tagit del av.
Noa Söderberg Publicerad 1 februari 2024, kl 14:08
Peter Hellberg, Unionen till vänster och till höger Finlands flagga.
Samtliga finska tjänstemän på SSAB, Stora Enso och många andra företag strejkar mot regeringen
– Finlands sak är vår, säger Unionens ordförande Peter Hellberg.
Foto: Peter Jönsson/Hasse Holmberg/TT.

Kort efter att den finska högerregeringen tillträdde aviserades förslag om stora förändringar av landets strejkrätt, löneförhandlingssystem och regler kring uppsägningar. Regeringen meddelade också att de vill genomföra nedskärningar och sänka ersättningarna i landets välfärdssystem.

Den finska fackföreningsrörelsen reagerade skarpt och har, enligt egen utsago, försökt få till förhandlingar med regeringen utan framgång. Därför har stora delar av fackföreningsrörelsen varslat om politisk strejk under torsdagen och fredagen. Delar av flygtrafiken, skolor, fabriker och restauranger står just nu still.

Unionens systerförbund Pro har tagit ut över 40 000 privatanställda tjänstemän i strejk. På arbetsplatser som ABB, SSAB, Stora Enso och Sandvik har samtliga tjänstemän lagt ned arbetet. Förbundet deltar också i en demonstration på Senatstorget i centrala Helsingfors under torsdagen.
 

Unionen till de strejkandes försvar

Nu rycker Unionens ordförande Peter Hellberg ut till de strejkandes försvar. I ett uttalande som Kollega tagit del av skriver han att konflikten ”har sin grund i en omfattande politisk inblandning i lönebildningen”. Han fortsätter:

”Att genom politiken kraftigt förändra spelplanen utan att samtal och förhandling sker, det skadar förutsättningarna för en väl fungerande arbetsmarknad. Det är en dålig politik för Finlands löntagare!”

Hellberg uttrycker också sitt explicita stöd till strejkerna, demonstrationerna och ”de fackförbund i Finland som arbetar stenhårt för en rättvis, trygg och inkluderande arbetsmarknad”. Rubriken på uttalandet lyder ”Finlands sak är vår”.

Demonstrationer i Finland

Andreas Mårtensson är ordförande i riksklubben på Boliden Minerals – ytterligare ett av de företag där finska tjänstemän är i strejk. Han berättar för Kollega att han varit i kontakt med sina finska kollegor genom företagets bolagsstyrelse och Europeiska arbetsråd (EWC). Enligt Mårtensson har arbetsgivaren uttryckt ”neutralitet” inför konflikten och den svenska klubben har därför beslutat att inte göra någon särskild stödaktion. Däremot säger Mårtensson att han själv stöttar sina finska kollegor.

– Vi har ju svårt att göra sympatiåtgärder eller så, säger han och fortsätter:

– Men vi står bakom dem och stödjer dem i deras strid.

Den finska tidningen Huvudstadsbladet rapporterar på torsdagseftermiddagen att demonstrationen i centrala Helsingfors har "stort deltagande och folkmassan bara växer".