Annons
Annons
 • Nevs i Trollhättan varslar nästan halva personalstyrkan. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Trots varsel - facket på Nevs optimistiska

Publicerad 18 augusti 2021, kl 16:04

Nevs i Trollhättan varslar 300 ur personalstyrkan, varav 200 tjänstemän. Unionenklubben är överraskade av varslets storlek men är trots det optimistiska inför framtiden.

300 personer riskerar att förlora jobbet hos elbilsutvecklaren Nevs i Trollhättan Orsaken till storvarslet är att företaget vill påskynda sin tekniska omställning.

– Vi vill jobba med framtidens mobilitet och då blir kontentan det här varslet, säger Jonas Hernqvist, presskommunikatör på Nevs i ett
pressmeddelande.

Att varslet skulle bli så stort hade Unionenklubben och de andra facken på företaget inte väntat sig.

– Vi insåg att något var tvunget att göras, det kom in färre ordnar redan i pandemins början och vi har gått på korttidsarbete sedan dess. Men vi trodde inte det skulle bli så omfattande, säger klubbordförande Ronnie Hermansson.

Vilka reaktioner har ni fått från medlemmarna?
– Det är klart att stämningen är låg men det börjar sjunka in nu och informationen från företaget har förtydligats under dagen. Men medlemmarna var lika förvånade som vi i klubbstyrelsen.

"Ingen insyn i ägarens planer"

Förutom den tekniska omställningen beror varslet också på den kinesiska ägarens ekonomiska problem, enligt Ronnie Hermansson.

– Moderbolaget håller på att omstrukturera sig, det är ett fastighetsbolag i grunden och har en massa lån som måste betalas tillbaka. Trots att jag sitter i bolagsstyrelsen så har jag har ingen insyn i vad vår ägare har för planer, vilket gör det svårt för oss här i Trollhättan att planera, säger han.

Trots det dystra beskedet är Ronnie Hermansson är optimistisk inför framtiden.

– Jag tycker att det finns goda möjligheter att det här varslet inte blir så stort som man har lagt. Och att vi kan komma överens om olika lösningar för att minska effekterna för medarbetarna, säger han.

Nevs

Nevs bildades 2012 i samband med köpet av biltillverkaren Saabs konkursbo. Företaget utvecklar och planerar att sälja elbilar för i första hand den kinesiska marknaden. Grundades av den förre ägaren Kai Johan Jiang med hans företag NE Holding. 2020 sålde Kai Johan Jiang sina aktier till det kinesiska bolaget Evergrande Health. Nevs har totalt 650 anställda i Trollhättan, varav 540 är tjänstemän. 350 personer är medlemmar i Unionen.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
 • Läs även...

  UKK säger upp personal

  Trots att det äntligen börjar ljusna för eventbranschen lägger Uppsala konsert och kongress (UKK) ner hela sin teknikavdelning och säger upp sina musikproducenter. Lokalvårdare och kökspersonal ska hoppa in som ersättare. Fackklubben är skeptisk och menar att vd kör sitt eget race.

 • Läs även...

  Stort intresse för avgångspaket på Scania

  Tusen tjänstemän ska bort från Scania i Sverige. Som en del i det slutar 110 anställda mot avgångsvederlag eller en pensionsuppgörelse. Målet är att inga tillsvidareanställda ska behöva sägas upp.

 • Läs även...

  Vissa branscher klarar krisen bättre

  Nästan alla branscher har drabbats av varsel och korttidsarbete under coronavåren. Men det finns några undantag.