Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Trots varsel - facket på Nevs optimistiska

Nevs i Trollhättan varslar 300 ur personalstyrkan, varav 200 tjänstemän. Unionenklubben är överraskade av varslets storlek men är trots det optimistiska inför framtiden.
Ola Rennstam Publicerad 18 augusti 2021, kl 16:04
Björn Larsson Rosvall / TT
Nevs i Trollhättan varslar nästan halva personalstyrkan. Björn Larsson Rosvall / TT

300 personer riskerar att förlora jobbet hos elbilsutvecklaren Nevs i Trollhättan Orsaken till storvarslet är att företaget vill påskynda sin tekniska omställning.

– Vi vill jobba med framtidens mobilitet och då blir kontentan det här varslet, säger Jonas Hernqvist, presskommunikatör på Nevs i ett
pressmeddelande.

Att varslet skulle bli så stort hade Unionenklubben och de andra facken på företaget inte väntat sig.

– Vi insåg att något var tvunget att göras, det kom in färre ordnar redan i pandemins början och vi har gått på korttidsarbete sedan dess. Men vi trodde inte det skulle bli så omfattande, säger klubbordförande Ronnie Hermansson.

Vilka reaktioner har ni fått från medlemmarna?
– Det är klart att stämningen är låg men det börjar sjunka in nu och informationen från företaget har förtydligats under dagen. Men medlemmarna var lika förvånade som vi i klubbstyrelsen.

"Ingen insyn i ägarens planer"

Förutom den tekniska omställningen beror varslet också på den kinesiska ägarens ekonomiska problem, enligt Ronnie Hermansson.

– Moderbolaget håller på att omstrukturera sig, det är ett fastighetsbolag i grunden och har en massa lån som måste betalas tillbaka. Trots att jag sitter i bolagsstyrelsen så har jag har ingen insyn i vad vår ägare har för planer, vilket gör det svårt för oss här i Trollhättan att planera, säger han.

Trots det dystra beskedet är Ronnie Hermansson är optimistisk inför framtiden.

– Jag tycker att det finns goda möjligheter att det här varslet inte blir så stort som man har lagt. Och att vi kan komma överens om olika lösningar för att minska effekterna för medarbetarna, säger han.

Nevs

Nevs bildades 2012 i samband med köpet av biltillverkaren Saabs konkursbo. Företaget utvecklar och planerar att sälja elbilar för i första hand den kinesiska marknaden. Grundades av den förre ägaren Kai Johan Jiang med hans företag NE Holding. 2020 sålde Kai Johan Jiang sina aktier till det kinesiska bolaget Evergrande Health. Nevs har totalt 650 anställda i Trollhättan, varav 540 är tjänstemän. 350 personer är medlemmar i Unionen.

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.